Hallå där

Intervjuerna nedan genomfördes 2012 vilket man bör tänka på när man läser dessa.

 

Ella Källman, IT-konsult/systemutvecklare

Vem är Ella Källman?

Jag jobbar som IT-konsult/systemutvecklare på Open Mind. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierade, jag jobbar med t ex front-end-, PHP- och iOS-utveckling. På fritiden är jag med och gör en tv-spelspodcast, spelar piano eller kollar på tv-serier.

Hur arbetar du med JavaScript idag?

I mitt arbete används javascript i de flesta projekt som har med webb att göra. Det kan vara t ex ett bildgalleri eller formulärvalidering. Kunderna på mitt jobb kräver ofta en väldigt bred kompabilitet med olika webbläsare och enheter, vilket gör att jag får använda html, css och javascript tillsammans för att få allt att fungera likadant för alla användare.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Jag föredrar att använda ren javascript om jag kan, då har jag full kontroll och oftast lägre filstorlekar och färre filer för användaren att läsa in. Jag har jobbat en del med mobilanpassade sidor och då är prestanda oerhört viktigt. Annars är det jQuery som gäller, eftersom det är det mest kända känner de flesta i projektet till hur det fungerar, och det går snabbt att komma igång.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Jag tycker Webbteknik I-kursen var väldigt värdefull i och med att man verkligen var tvungen att göra allting från grunden och förstå hur man bör göra saker. Sen kan man börja använda jQuery eller något annat bibliotek, men jag tror det är väldigt viktigt att förstå vad man håller på med och hur det fungerar/inte fungerar.

Thomas Dahlberg, Systemadmin/programmerare

Thomas Dahlberg: Programmerare, målvakt och amatörskådespelare.

Uppvuxen och tillbakaflyttad till Östersund efter en utflykt till Kalmar för studier.

Hur arbetar du med JavaScript idag?

Idag arbetar jag med JavaScript på två olika sätt. I min arbetsroll ingår det JavaScript i de flesta projekt vi jobbar med, ofta som komplement och för att lösa frontend-bitar som annars skulle bli onödigt komplicerat (eller omöjligt). Men mycket av inställningen verkar vara: går det inte lösa på nåt annat sätt så tar vi JavaScript. Och jag kan nog tycka att JavaScript blir onödigt marginaliserat, det finns inga hinder till varför man inte skulle kunna bygga upp hela js-applikationer som skulle fungera lika bra (om inte bättre) än att man bara slänger in jQuey-ui för att göra en snygg drop-downmeny.

I mitt privata programmerande är det nästan tvärt om. Finns det minsta lilla möjlighet att lösa det med JavaScript gör jag det, annars använder jag motvilligt andra tekniker. Senaste projektet jag var involverad i använder sig av Node.js som server (vilket då ger möjligheten att använda JavaScript på serversidan).

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

Första egentliga kontakten var att göra någon typ av hover-funktion på en knapp eller någon form av drop-down. Oerhört lite, och det som användes kopierades bara från någon snippet utan någon vidare förståelse.

Första gången jag använde JavaScript och förstod det var i Webbteknik 1 kursen. Där öppnades en helt ny värld, från att varit inbiten PHP-programmerar förstod jag att det finns andra (och bättre) sätt för att lösa en uppgift.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Nästan all typ av front-end programmering jag gör nu utgår ifrån jQuery. Det känns nästan som det blivit en standard i sig. JQuery löser främst hur man arbetar med DOMen och gör det mycket smidigare än plain vanilla-js. Sedan finns det många plugins som är enkelt att använda sig av (varför ska jag uppfinna hjulet igen när någon annan redan gjort det?), en av de mest kände samlingarna är jQuery-ui som underlättar enormt.

Ett annat bibliotek som jag nyligen börjat använda mig av och vill rekommendera är underscore, det bidrar med en hög (80+ tror jag) funktioner som man annars skulle kunna sakna i JavaScript som each, map och select. Men det underlätter även lite i objekthantering.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Uppfinn inte hjulet igen, finns det ett bibliotek som gör det du är ute efter? Använd det. Men se till så du förstår vad det är det gör.

Läs och förstå andra programmerares kod! JavaScript är ett väldigt flexibelt språk och det går göra saker på flera olika sätt. Det kan vara nyttigt att få se ett annat sätt att lösa problemet.

Marcus Olsson, front end-utvecklare

Vem är Marcus  Olsson?

Jag är en relativt nybliven webbprogrammerare som spenderar väldigt mycket tid med och på internet, både på fritiden och på arbetet.

Min yrkestitel är egentligen front end-utvecklare, men bland mina arbetsuppgifter finns allt möjligt programmeringsrelaterat. Jag utvecklar för det mesta produkter som vi använder internt på företaget, allt ifrån kataloger med telefonnummer och bilder för våra anställda, designa och koda e-postutskick till att vidareutveckla vårt CRM där vi har koll på allt som har med våra kunder att göra.

http://marcusolsson.me

Hur arbetar du med JavaScript idag?

På arbetstid så utvecklar jag mest i Javascript när vi exempelvis behöver validera data på klientsidan, men även för små effekter och animationer för vår webbsida.

Sedan jag började på mitt arbete har jag också förespråkat användandet av AJAX, mest för att göra våra interna applikationer mer användarvänliga, snabba och roliga att använda.

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

Någon gång under tidigt 00-tal hörde jag talas om det mystiska språket Javascript – då kanske man använde det mest för att göra häftiga (med den tidens mått sett) effekter så som snöflingor som täckte hela webbläsaren. Jag lärde mig ingen Javascript då, utan man hittade små skript som man klistrade in i koden och ändrade på vissa variabler.

Det var faktiskt först under tiden som jag läste till webbprogrammerare på LNU som jag verkligen fick lära mig Javascript från grunden.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

På min privata webbsida använder jag inga bibliotek då det ofta känns onödigt att släpa in ett ganska tungt bibliotek om det ändå bara är relativt enkla saker man ska göra – snabba laddningstider är något som jag gillar.

Men på arbetet använder vi jQuery för det mesta, det underlättar en hel del då man ska använda effekter, göra AJAX-anrop etc. Man slipper skriva så mycket själv helt enkelt.

jQuery blev det av den enkla anledningen till att det är det var det de flesta kunde sedan tidigare, det är ju lite utav “the library”, annars kunde det förmodligen lika väl kunnat ha blivit MooTools, Dojo eller något annat.

Jag använder också t.ex. Mustache.js emellanåt för att förenkla renderingen av data som jag hämtar via AJAX.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Javascript är lite annorlunda gentemot de andra språken som ni läser, men ge det tid så kommer det att växa på en. I framtiden kommer det att komma många tillfället till att använda Javascript, långt många fler än vad jag faktiskt trodde under tiden som jag studerade.

Och även om det är frestande att hoppa på t.ex. jQuery med en gång så gör det inte – lär dig hur Javascript fungerar “på riktigt” från början istället, det vinner du mycket på. I framtiden finns det även många arbetsgivare som kommer att ställa sig tveksamma till om du tar upp jQuery, och inte Javascript som en färdighet.

Fredrik Forsmo, Systemutvecklare på Isotop

Fredrik Forsmo heter jag, tidigare studerat Webbprogrammerare-programmet här på
Linnéuniversitet. Jobbar som systemutvecklare på Isotop idag, där jag får arbeta i spännande projekt med olika tekniker.

http://forsmo.me

http://github.com/frozzare

Hur arbetar du med JavaScript idag?

JavaScript använder jag mer än något annat språk när det gäller min open source utveckling. Jag skriver egna bibliotek och ramverk samt node.js moduler. På jobbet är det inte så mycket JavaScript i det projekten jag arbetar med just nu, men det händer att det blir JavaScript arbete.

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

Det måste ha varit när jag började med .NET utveckling för 5-6 år sen, minns inte så mycket mer än att det var omkring då jag kom i kontakt med JavaScript. Sen har det byggts på allt mer och blivit ett av mina favoritprogrammeringsspråk.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Backbone, Express (webbramverk för node.js) och jQuery är några av de jag använder förutom de jag bygger själv. Backbone är ett trevligt ramverk att använda när man vill flytta MVC logiken till klientsidan och mer bygga ett API som backend, till exempel med Express som är det största webbramverket till node.js.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Att lära sig JavaScript från grunden istället för att lära sig ett ramverk eller bibliotek. Att lära sig jQuery är inte samma sak som att lära sig JavaScript. ‘Javascript: The good parts’ av Douglas Crockford är en bra bok att läsa.

Din syn på JavaScript i framtiden?

JavaScript som språk kommer fortsätta att växa och bli större. Utvecklingen av språket är intressant att följa, mycket bra som kommer i kommande versioner. JavaScript på serversidan kommer fortsätta att vara populärt tror jag och bli ännu större än det är idag tack vare node.js,.

Erik Karlsson, Systemutvecklare på opv

Erik Karlsson, 30 år, f.d. student vid Högskolan i Kalmar, nuvarande Linnéuniversitetet. Systemutvecklare på opv är min titel på pappret, i praktiken jobbar jag med allt ifrån serverdrift/installationer, brandväggar, utrullning av projekt, underhåll, testning, databaser, backend/webservices, frontend. Både interna projekt men även projekt via konsultsvängen åt kunder.

Hur arbetar du med JavaScript idag?

Det mesta inom frontendutveckling.

Det blir mycket jQuery men det är bara ett ramverk för att underlätta både genom att ofta snabbt komma framåt med lite kod, samt hantera cross-browser issues utan att återuppfinna hjulet.

En gedigen JavaScript-kunskap i botten är ett måste, det är ju språket som används.

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

Under mitten av 90-talets era med brinnande eldar och blinkande dödskallar till GIF-animationer på var mans hemsida började även JavaScript användas. Det var dock mest till dåtidens “häftiga” saker som att scrolla text i status-baren på webbläsaren, i princip så långt ifrån dagens användingsområde man kan komma.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Se tidigare svar. Men kan tillägga att det är väl framförallt pga Sizzle som hanterar css-selectors (för browsers som inte har t.ex. querySelectorAll m.fl) som det är så smidigt att jobba med.

Sizzle har på senare år blivit fristående från jQuery så man kan använda bara den motorn själv, utan resten av jQuery, men från början var det en integrerad komponent.

Mitt val är alltså jQuery. Det har historiskt sett gått att göra ganska dåliga val med jQuery vad det gäller prestanda, så det är bra att veta lite om hur det fungerar bakom och varför, framförallt kan det vara intressant att läsa lite i källkoden.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

JavaScript går använda till mycket mer än frontend, t.ex. node.js. Se det inte som ett verktyg för endast frontendutveckling och därmed förena det med jQuery, då lurar man lätt sig själv.

Förstå programmeringsspråket först, använd sedan ramverk för att förenkla. Det är också en bra övning och lärorikt att skriva sitt egna ramverk.


Andreas Larsson, Systemutvecklare på Dotnet Mentor

Jag heter Andreas Larsson och ingick i WP10 distans. Idag jobbar jag som systemutvecklare på ett litet konsultbolag i Göteborg som heter Dotnet Mentor.

Hur arbetar du med JavaScript idag?

Företagsnamnet till trots bygger vi moderna webbaserade system med mycket javascript, men då många kunder fortfarande efterfrågar och i dagsläget arbetar med sql server och tekniker från Microsoft består serverdelen i våra system oftast av .Net. När vi har chansen att få bestämma själva använder vi även javascript på servern i form av node.js.

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

Första gången jag skrev alert(‘hello world’); var i samband med denna kurs med Johan. Efter att ha läst grundkursen i C# med Mats hade jag väldigt svårt att ta till mig javascript till en början, då javascript är ett dynamiskt och svagt typat språk.

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Idag jobbar jag mycket med ett ramverk som heter AngularJS. Det är ett MVC ramverk för klienten. För att bygga moderna webbaserade system/applikationer krävs att man skriver mycket javascript. AngularJS är ett bra ramverk för att få struktur på sin kod, samtidigt som det finns väldigt mycket nyttiga funktioner inbyggt. Javascript blev mycket mycket roligare när jag började med AngularJS.

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Mitt tips till nya studenter är att lyssna på vad Johan säger (och läsa i kurslitteraturen) och försöka förstå hur Javascript fungerar, med closure och callbacks och allt vad det nu är. Efter kursen körde jag nästan uteslutande med jQuery, men när man kommer till stadiet att man ska bygga stora applikationer med javascript behöver man förstå hur det fungerar, då hade jag stor nytta av vad jag lärt mig i denna kursen.

Jens Alm, VD på ProReNata AB

Jens Alm, VD och huvudutvecklare på ProReNata AB

Hur arbetar du med JavaScript idag?

Front-end-programmering på vår javascriptbaserade Single Page App med backbone.js som grund. Tittar dessutom på en del alternativa ramverk, så som angular.js, meteor, med flera.

Hur kom du först i kontakt med JavaScript?

För att göra animerade “Sidan under konstruktion”-gubbar i netscape 1997 med DHTML, det ni ungdomar :)

Jobbar du med några ramverk eller JS-bibliotek? Om så, vilka föredrar du och vad tycker du är styrkan med de du jobbar med?

Backbone.js är mycket bra på att bara ge den absoluta grunden och låta dig använda det som du vill. Det kräver dock relativt stor egen disciplin om det ska användas till större saker än en lite widget. Risken är stor för minnesläckor, mm om man inte sköter sig.

Angular.js tittar vi på nu och funderar på att gå över till för att det är mer testbart. Dock är det en smula krångligare, konceptuellt än backbone.js, framförallt om man kommer från en klassisk MVC-värld.

Övriga intressanta ramverk är definitivt meteor.js och derby.js för realtidsapplikationer. De verkar dock inte tillräckligt mogna för att bygga affärskritiska lösningar på i dagsläget. På MVC-sidan är ember.js också intressant, men tycks inte ha samma momentum som backbone.js.

Och sist men inte minst, underscore.js, ett suveränt verktygsbälte med massa nyttiga funktioner!

Tips till studenter som nu ska börja jobba med JavaScript?

Välj ramverk efter problemställning. Alltså, fundera först vad det är för problem du vill lösa och titta sen på vilka ramverk som finns. Lär dig gärna ett par, tre olika ramverk så att du har ett litet verktygsbälte (detsamma gäller för övrigt på serversidan, fastna inte bara i Ruby-on-Rails-facket). Titta inte bara på vilket som är populärast just nu, men när det gäller open source så är det ändå intressant att se så att ramverket har samma support som du behöver ge din app. Om du själv bygger en applikation som ska vara i fem år så är det bäst om ramverket du använder dig av finns kvar om fem år också.

Glöm inte att javascript är ett språk även utan ramverken, det har lite hyss för sig (this-överlagring, suck), men en del styrkor som anonyma funktioner och annat som ni säkert kommer att läsa om. Allt eftersom man bygger större applikationer så kommer man mer och mer att uppskatta om man faktiskt kan javascript på riktigt och inte bara $(“.my-nice-header”).animate()!

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU