Ny student 2019

Välkommen!

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Mjukvaruteknik 180 hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga: Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Hagelbäck och är programansvarig för programmet. Tillsammans med ett stort antal lärare vill jag hälsa dig välkommen till tre riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. I detta välkomstbrev försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du maila eller ringa mig. Det går även bra att ställa frågor i Slack. (se nedan)

Introduktionsmöte

Utbildningen startar den 2:e september men redan den 26:e augusti (klockan 09.15) kommer vi att ha ett välkomnande i Kalmar, som vi rekommenderar att du närvarar på. Har du ingen möjlighet att delta så kommer det mesta av informationen att spelas in och publiceras på programsidorna (se nedan) efter det att aktiviteten genomförts. Du behöver inte kontakta mig och anmäla förhinder men det är viktigt att du tar del av detta intropass innan du påbörjar utbildningen veckan efter.

Måndagen den 26 augusti, kl 09.15-12.00
Fullriggaren (Ma135K), Universitetskajen, Kalmar

“Upprop”

På utbildningen har vi inget traditionellt upprop vid introduktionstillfället. Istället självregistrerar du dig via https://lnu.se/student. Du behöver logga in med ditt studentkonto för att kunna genomföra registreringen. (se nedan)

Introduktionsvecka

För att få dig att trivas lite extra så kommer vår studentförening att anordna en introduktion under två veckor för dig och dina kurskamrater. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar veckan innan utbildningsstarten, det vill säga vid introduktionsmötet den 26/8. Mer information om detta har du fått från/hittar du på studentföreningen SPIIK.

Du hittar all information om introduktionsveckan här.

Skaffa studentkonto och registrera dig

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt, dock tidigast 2019-08-02, ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt studentkonto. Med hjälp av studentkontot så kan du bland annat:

  • Registrera dig på de kurser du ska läsa.
  • Få tillgång till ett e-postkonto som du behöver för att registrera dig på vissa tjänster.
  • Få tillgång till speciella utbildningsresurser på andra tjänster som t.ex. GitHub och Slack.
  • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Lokaler

Vi finns i nybyggda lokaler på universitetskajen i Kalmar. Fakulteten för teknik som du tillhör finns i hus Magna.

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här. I schemat ser du också i vilken lokal du ska vara i.

Litteratur

Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.

De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Mjukvaruteknik – Introduktion med projektarbete” och “Grundläggande matematik för ingenjörer“.

Mjukvaruteknik – Introduktion med projektarbete:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här. Frågor kring denna kurs besvaras av mig, Johan Hagelbäck.

Grundläggande matematik för ingenjörer:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här. Frågor kring denna kurs besvaras av Oduor Olande.

Utrustning

När du studerar på campus ska du ha egen bärbar dator (med Windows, Linux eller MacOS) med till undervisningen. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. I Slack (se nedan) har du bra möjlighet att få svar på exakt vilken datortyp som kommer att passa just dig.

Programwebbplats

Du hittar programmets webbplats här. Du hittar det mesta du behöver under “Startsida Student”. Bland annat hittar du alla kurser som ingår i programmet via denna sida och även annan praktisk information. Ta gärna några minuter och surfa runt för att lära dig hitta på programwebbplatsen.

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi webbtjänsten “Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt datorkonto. Du kommer åt Slack här.

Hur ska jag förbereda mig?

Många av våra studenter kan vittna om att utbildningen är tuff och tidskrävande. Detta gäller speciellt om du inte tidigare har någon erfarenhet av programmering. Du behöver vara mentalt förberedd på att behöva plugga hårt första halvåret. Ju bättre förberedd du är, desto större möjligheter har du att klara av utbildningen på ett bra sätt.

Är du helt ny inom området så rekommenderar vi att du tittar på någon av de MOOC-kurser som ges inom datavetenskap. Dessa kurser ger en introduktion till ämnet (computer science) och går igenom lite grundläggande programmering. Mycket kommer vi givetvis att repetera, men tidigare studenter har vittnat om att de tycker att dessa kurser gett dem en extra bra start på utbildningen. Återigen är det inget krav att gå någon av dessa kurser men det är starkt rekommenderat.

Förslag på MOOC-kurser att läsa:

En MOOC (Massive Open Online Course) är kurser från Universitet runt om i världen som ges helt öppet och fritt. Du går igenom kurserna självständigt genom tillhandahållet material och självrättande quizz. I vissa fall skickar man in uppgifter som andra studenter rättar. MOOCS är normalt sett helt gratis och öppna för vem som helst att läsa men på vissa kurser kan avgifter förekomma.

Online-kurserna ovan har delar som är gratis och som är utmärkta som en introduktion inför programmet. Det kan också vara smart att ögna igenom webbplatserna för de kurser du kommer att läsa de första tio veckorna på utbildningen.

Var kan jag få svar på frågor?

Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår grupp i Slack. Det går även bra att skicka frågor på mail eller ringa. Har du frågor kring administration/registrering etc. så kan du också kontakta Catrine Bramhag Svensson som är vår studieadministratör eller Bengt Persson som är vår studievägledare.

Återigen, Välkommen till två spännande och intressanta år!

/Johan Hagelbäck (johan.hagelback@lnu.se)

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU