Övningsuppgifter A

I det här, det första blocket med uppgifter på kursen, så kommer ni att arbeta med tre utvalda typer av gränssnittsmekanismer: flöde, palett och menysystem, samt en layout-övning där ni får sätta samman delarna till en helhet. I det här första blocket arbetar vi bara med statisk struktur, dvs bara utseendet på gränssnittet, ingen interaktivitet.

Verktyg

Ni ska använda er av UXPin för att skapa era gränssnittsdesigner.

Redovisning

Uppgifterna kommer att redovisas på två olika sätt:

  1. via er samlingssida
  2. vid schemalagt redovisningstillfälle (notera att redovisningstillfällena är obligatoriska)

Se även sidan Instruktioner för redovisning.

Uppgifter övningsblock A

För samtliga uppgifter i detta övningsblock ska du utgå ifrån Linnéuniversitetets kalendariumsida: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/ och du ska ägna de utvalda tre gränssnittsmekanismerna: flöde, palett och menysystem särskild uppmärksamhet.

Din uppgift är att justera form och funktion så att det istället passar för en av följande nya, inte ännu existerande, men inte helt otänkbara utbildningsinstitut för online-studier:

  Google University – Search and you shall find!
  Facebook Friends University – Like U!
  Twitter Knowledge Center – Learning 140 character at a time!

Välj ett av de fiktiva utbildningsinstitutet ovan och använd samma institutet till samtliga uppgifter i detta moment (du kommer att jobba med de andra två andra som du inte väljer här i uppgiftsblock B respektive C).

För varje uppgift ska du hänvisa till lämpliga avsnitt och patterns från kursboken med hjälp av notes eller kommentarer som du skriver in direkt i UXPin.

Uppgift A.1 Aktivitetsflöde – utgå ifrån hur aktivitetsflödet ser ut på Linnéuniversitetets kalendariumsida som listar händelser som redan har hänt eller är på gång på. Gör om formatering och funktion så att din variant passar för det nya utbildningsinstitut för online-studier som du har valt av jobba med av de tre listade alternativen. Förändringar i funktionalitet kan vara tillägg, strykningar eller modifikationer – det kan t ex vara stöd för att lägga till bilder eller mer utvecklade sorterings/filtreringsfunktioner eller ett notifikationssystem. Den version du tar fram ska inte vara enklare i varken form eller funktion än lnu-kalendariet som ni utgår ifrån.

Uppgift A.2 Palett för att lägga till ny post – använd en popup-palett för att låta användaren lägga till en ny post i nyhetsflödet. Paletten ska kunna hantera samtliga redigerbara element i posten: rubrik, brödtext, ikon etc. Den behöver inte innehålla funktioner för att redigera sådant som kan läggas till automatiskt som t ex datum, avsändare och liknande, men sådana fält bör ändå visas i popup-paletten.

Uppgift A.3 Menyer – skapa en primär och en sekundär meny. Utgå från förlagan (linnéuniversitetets kalendarium), men anpassa menyerna till form och innehåll till valt utbildningsinstitut. På förlagan finns en horisontell primärmeny bestående av ett mindre antal alternativ som är placerad i nederkant av headern (Utbildning, Forskning, Om Lnu); samt en vertikal sekundärmeny på vänstra sidan som innehåller en två nivåer (där “Kalendarium” ligger på den andra nivån under “Detta är Linnéuniversitetet”). Din version ska innehålla en primär meny och en sekundär meny med minst två nivåer. I och med att ni bara arbetar med statisk struktur i den här uppgiften, så ska den andra nivån i sekundärmenyn visas genom att minst ett menyalternativ är expanderad i den bild ni redovisar.

Uppgift A.4 Header och Layout – lägg ihop dina skärmbilder från uppgifter 1-3 i en gemensam layout så att de bildar en bra helhet. Komplettera med en passande grafisk header med innehåll och framtoning som passar ditt valda utbildningsinstitut. Tänk på proportioner, gruppering och separation så att delarna (aktivitetsflöde, popup-palett, menyer och header) tillsammans bildar en harmonisk helhet.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU