Söktips
Här är lite söktips för hur man kan hitta sitt ämne - och sedan förstå sitt ämne
Var leta?
Vanliga sökmotorer är bra, men det finns mycket taktik i hur man söker effektivt och hitta rätt typ av källor - se tips under söka hur - och det finns andra sökverktyg som ger sökträffar med mer vetenskaplig tyngd och högre trovärdighet.
- Google - såklart - alltid ett bra ställa för att börja utforska ett ämne och söka inspiration
- Youtube - det finns mycket videor om olika aspekter om webb, AI och blockchain, som kanske i videoform uttrycks på ett sätt som kan vara enklare att ta till sig budskap och helhet. En video bör dock inte vara slutpunkt i en sökinsats, men kan vara bra för att ge inspiration, ibland översikt, intressanta uppslag och hintar om var man kan söka sig vidare.
- Twitter - En tweet innehåller inte så mycket, men kan via inbakad länk, hashtag eller avsändare leda vidare till källor med mer substans. Kan användas för att hitta ämne eller för att känna av pulsen inom ett område.
- Wikipedia - Objektivt beskriven bakgrund och grundläggande info. Bra ställe att börja på. Utnyttja länkar och termer för att komma vidare.
Vetenskapliga artiklar har egna sökverktyg och databaser - en del av samma sökresultat visas också i vanliga Google, men absolut inte alla, och ofta så långt ner i söklistan så man inte upptäcker dem. Använd vetenskapliga sökdatabaser för hitta källor med hög trovärdighet och (ofta) lite smalare och mer specifikt fokus.
- OneSearch via universitetsbiblioteket (logga in med ditt studentkonto)
- ACM (LNU access - om du är inloggad på biblioteket kommer du åt fulltext-versionen av artiklarna)
- IEEE (LNU access)
- Google Scholar
Söka hur?
- Börja någonstans…
- Söktermer - börja med liten lista, sök/testa, lägg till nya söktermer som du hittar, stryk de som inte funkar, kombinera söktermer. Arbeta aktivt, strukturerat och målmedvetet, men var också öppen för att följa överraskande spår (särskilt när du söker för att hitta ditt ämne). Räkna med att det tar tid att både söka, värdera och välja källor för att skapa förutsättningar för en väl underbyggd essä-text.
- Glöm inte bort hashtags
- Stanna inte vid första sidans sökresultat (har man initialt lite vaga och/eller breda söktermer kan de intressanta träffarna hamna lite längre ned)
- Förfina sökningen genom att kombinera sökord och begränsa genom att exludera termer, söka på bara viss typ av dokument, publikationsdatum etc.
- Använd inställningar/funktioner för advanced search för att förfina din sökning och filtrera sökresultatet.
När du hittat den första intressanta fullträffen
När du hittat din första källa - den som du känner är mitt i prick för det du vill skriva om, då blir allting mycket lättare! Utnyttja denna för att hitta mer av samma/liknande slag genom att:
- Använd söktermer som du hittar i källan som du inte redan provat
- Sök på de personer som har skrivit eller omnämns i källan - de har antagligen gjort/skrivit mer av liknande slag
- Följ länkar
- Utforska referenser - finns en referenslista så kan man kolla upp dem som verkar intressanta (i flera led)
- Omvänt uppslag - kolla upp vilka som refererar till aktuell källa eller söker efter relaterat material (t ex Related articles via Google Scholar eller link:[url]/related:[url] på Google)
Inställning
Var kritisk - är källan trovärdig? Är innehåll och budskap trovärdigt? Vad tänker du använda källan till? Förmåga att bedöma en källas värde och karaktär, och därmed hur den kan/bör användas är viktig när man skriver. För att din text ska vara trovärdig, så behöver du hålla din inom ramarna för vad dina källor kan leverera - man kan använda en tweet för att exemplifiera eller illustrera, men för att underbygga en faktabaserad poäng så behöver man källor med mer tyngd.
Att hantera referenser - referenshanterare
Referenser är viktigt i akademiska texter - även för sådana med populärvetenskaplig vinkel. Vem som sa vad när, är något man måste vara tydlig med i sin text. Man ska också ge läsaren möjlighet att gå tillbaka till källan själv. Referenser anges löpande i texten och samlas i en referenslista på slutet. Det är noga med hur man formaterar sin referenser, och det kan vara ganska pilligt att få till. Om man vill slippa göra det manuellt så finns det referenshanterare man kan använda för att få hjälp med detta. Att använda en referenshanterare är inte nödvändigt och inget krav för essä-arbetet, men det är smidigt - och bra att vänja sig vid inför andra skrivuppgifter (kommande uppsatsarbeten). Referenshanteraren erbjuder också ett smidigt sätt att samla, annotera och allmänt hålla koll på de olika källor/resurser man samlar på sig. Nedan är länkar till två bra referenshanterare som är gratis att använda.