Lärmaterial

Nedan följer en hjälp till ett tänkbart upplägg som kan hjälpa dig att få styr på på vad som behövs göras och ungefär i vilken ordning. Du ansvarar själv för din tidplan och verkställandet av densamma.

Föreläsning The Web - A Platform of Platforms

Börja med att läsa igenom informationen på kurssidan om essäskrivande och examinationsuppgiften. Titta sedan på den här föreläsningen som introducerar de tre ämnesområden du väljer mellan för din essä.

Länk till föreläsning

Fokusval | Komma igång | Studiegrupper

När du har tittat på föreläsningen, välj ämnesområde och mer exakt: vad inom området som du ska fokusera på i din essä. Ta hjälp av varandra! Skapa studiegrupper och hjälp varandra framåt i arbetet. Läs varandras texter, ge konstruktiv kritik. Bolla idéer.

Essa komigang

Planering | Tidplan | Vinkel & Publik

Sök källor, läs in dig på ditt valda ämne. Gör anteckningar allt eftersom du läser in dig och skriv upp var du hittar vad så att du lättare kan hitta tillbaka i källorna för att justera och utvidga din text. Tidplanera ditt arbete och börja skriva med en gång. Gör en tidplan med tighta deadlines. Börja från inlämningsdatum och gå bakåt. Se också till att du avsätter gott om tid för att slutjustera och finslipa.

Arbeta med din essä dagligen. Tänk på hur du tänker vinkla framställningen av ditt ämne och vem du tänker dig att du skriver till.

Uttryck | Precision | Flöde

Skapa en genomtänkt struktur för din text. Se till att du har kommit en bit framåt i ditt skrivande. Efterhand som du skriver allt mer text, titta på hur struktur, progression och flöde kan justeras och förfinas i syfte att förmedla ditt budskap på bästa sätt. Tänk på ditt språkliga uttryck! - sättet du formulerar dig på - och hur det påverkar din läsare._

Summera och avsluta

När du börjar närma dig slutet på arbetet gäller det att läsa igenom din text, om och om igen, för att se till att texten håller en röd tråd och har de utvikningar kring ämnet som essäformen kräver, att den är är kritiskt problematiserande och bär upp den granskning, de värderingar, de argument och resonemang som krävs, att källor finns och är angivna, samt - självklart, är texten är vetenskapligt noggrann och skriven på ett för ändamålet språkligt korrekt sätt. Igen, ta gärna hjälp av varandra! Be din studiegrupp att bistå med en sista genomläsning innan inlämning.

Slutlig inlämning

Instruktioner för hur inlämningen går till hittar du under Examinationsuppgift.