Lärmaterial
Nedan följer information om AI-verktyg samt om ett tänkbart arbetsupplägg för essän. Du ansvarar dock själv för din tidplan och verkställandet av densamma.
Om AI-baserade verktyg och hjälpmedel
AI-baserade verktyg och hjälpmedel som t.ex. ChatGPT, får - och ska - du använda i den här kursen. De utgör s.k. kompletterande verktyg för att förbättra ditt eget arbete och din egen förståelse. Det är dock viktigt att påpeka att kärnan för din akademiska essä ska utgöras av din egen undersökning, din egen analys och ditt eget skrivande. Upprätthåll alltid akademisk integritet genom att korrekt citera och referera till externa källor eller annan hjälp. Självklart är AI-stöd praktiska verktyg att använda – men de är också lätta att missbruka. Använd AI-baserade verktyg och hjälpmedel med största omsorg, en kritisk inställning och med omfattande eftertanke.
AI-baserade verktyg:
- CoPilot (som Lnu-student har du fri tillgång till Microsoft CoPilot Enterprise som har bättre informationssäkerhet än konsumentversionen) Gå till copilot.microsoft.com Klicka på ”Sign in” Välj: ”Sign in with a work or school account” Logga in med ditt LNU-login (abcde@student.lnu.se + lösenord)
Fler exempel:
- ChatGPT
- Claude
- Bard
- Google Gemini
- Elicit
- Perplexity
- Midjourney
Tänk på att du som författare är ansvarig för all text, bilder, illustrationer, grafik, video eller motsvarande, oavsett om detta har skapats av dig själv, eller med stöd av AI eller andra verktyg. Du förväntas därmed kunna stå för, redogöra för, förklara och argumentera för innehållet i din essä, både på förfrågan och vid examinationstillfället.
När du använder AI-baserade verktyg för att moderera din text, ska du alltså göra det på texter som du själv författat. Du kan t.ex. få feedback för att förbättra språket och stilen, argumentationen och/eller den logiska strukturen i ett specifikt stycke. Vi känner i nuläget inte till några absolut pålitliga AI-verktyg som kan leverera vetenskapliga originaltexter, alltså akademiska texter från skrivna från scratch. Det alltid uppstår problem, bl.a. med parafrasering. Som läget är fungerar AI-baserade verktyg alltså som bäst när du arbetar med textstycken som du först skrivit själv - d.v.s. text som producerats av en verklig person - och därefter ber AI-verktyget om feedback på språk, stil, struktur, etc.
AI-statement
Det finns ett absolut krav på att du för uppgiften tydligt redovisar på vilket sätt och i vilken omfattning du använt dig av AI-stöd. Detta gör du i ett s.k. AI-statement. Ett AI-statement är obligatoriskt att inkludera oavsett om du använt AI-stöd eller inte, se nedan.
Ditt AI-statement gör du i form av en separat sektion sist i essän, enligt följande:
- Lista de AI-verktyg du använt, t.ex. ChatGPT, Claude, Bard, Co-Pilot, Dall-E, Whisper etc.
- Specificera hur du använt dem, t.ex. för att generera idéer, redigera innehåll, analysera och/eller visualisera data, eller för att förbättra språk och struktur. Ange också vilka delar i ditt arbete (t.ex. meningar, stycken, sektioner osv.) som har justerats.
- Om du valt att inte använda något AI-stöd överhuvudtaget, anger du följande i uppsatsens AI-statement: "Inga AI-baserade verktyg eller hjälpmedel har använts för mitt arbete."
Att komma igång och att bli färdig i tid:
Sätt en tidig arbetstitel på din essä - den kan hjälpa dig att tänka vidare.
Avgränsa ditt ämne - se till att du utgår från uppgiftens syfte och beskrivning. Gå därefter från stort till smått - “jag ska skriva om det här området, men jag fokuserar på den här delen”.
Positionera dig själv i ämnesfältet - utgå ifrån och synliggör dina egna kunskaper; använd dina egna erfarenheter, men se till att det finns en bra balans mellan det subjektiva egna och objektiva fakta. Var självkritisk!
Vilka kritiska frågor kring ämnesområdet väcks under arbetsprocessen? Reagera på dem och argumentera kring dem i din text. Väg för och emot, argumentera och diskutera.
Underbygg (dvs. förstärk trovärdigheten för) dina egna kunskaper och erfarenheter med vetenskapliga källor om möjligt. Andras påståenden och ren fakta - oavsett källa - skall styrkas vetenskapligt.
Var från början noggrann med språk, stil och akribi, så slipper du mycket extraarbete.
Vänta inte med att börja skriva, även om du inte har allt förarbete och all research på plats.
Komma igång | Studiegrupper
Texten du skriver måste engagera på något sätt - både dig själv och dina läsare. Utan dina egna åsikter och tankar blir det engagemanget svårt att både för dig som skribent att frambringa och för läsarna att se. Ta hjälp av varandra! Skapa gärna studiegrupper och presentera, diskutera och hjälp varandra framåt i arbetet. Läs varandras texter, ge konstruktiv kritik. Bolla idéer.
Planering | Tidplan | Vinkel & Publik
Sök källor, läs in dig på ämnet. Gör anteckningar allt eftersom du läser in dig och skriv upp var du hittar vad så att du lättare kan hitta tillbaka i källorna för att justera och utvidga din text. Arbeta med din essä dagligen. Sätt igång att skriva med en gång. Gör en tidplan med tighta deadlines - börja från inlämningsdatum och gå bakåt. Se också till att du avsätter gott om tid för att slutjustera och finslipa. Att skriva är en iterativ process - igen: skriv medan du tänker och tänk medan du skriver!
Uttryck | Precision | Flöde
Fundera på ett genomtänkt flöde för din text. Tänk på att din essä ska skrivas som en enda sammanhållen text och med en särskild struktur (se nedan för exempel). Använd inte en uppsatsmall. Alla instruktioner för hur essän ska vara utformad hittar du under Examinationsuppgift.
Skrivandet är motorn för essän. Skriv varje dag. Ändra varje dag. Fundera över olika vinklingar, kopplingar och utvikningar. Igen: Att skriva en essä är en iterativ process - igen: skriv medan du tänker och tänk medan du skriver!
Efterhand som du skriver allt mer text, titta på hur struktur, progression och flöde kan justeras och förfinas i syfte att förmedla ditt budskap på bästa sätt. Komprimera! Tänk på ditt språkliga uttryck - alltså sättet du formulerar dig på - och hur det påverkar din läsare.
Summera och avsluta
När du börjar närma dig slutet på arbetet gäller det att läsa igenom texten flera gånger för att se till att den har och håller en röd tråd, att den har de personliga vinklingar varvade med vetenskapliga referenser som essäformen kräver, att den är är kritiskt problematiserande och bär upp den granskning, de värderingar, de argument och resonemang som presenteras, att den är vetenskapligt noggrann, det vill säga att källor finns och är angivna på rätt plats och på rätt sätt, samt att den skriven på ett för ändamålet språkligt korrekt sätt, samt sist men inte minst - att den svarar mot uppgiftens beskrivning
Slutlig inlämning
Kravspecifikation och instruktioner för hur inlämningen går till hittar du under Examinationsuppgift.
Ett exempel på struktur för essän...
... hittar du här