Lärmaterial
Nedan följer hjälp till ett tänkbart arbetsupplägg. Du ansvarar själv för din tidplan och verkställandet av densamma. Men - allra först:
Om användning av Generativ AI (GAI)
“Vis är den som har till rättesnöre att alltid tänka efter före” Tage Danielsson
Generativ AI (GAI), som t.ex. ChatGPT, utgör kompletterande verktyg för att förbättra ditt eget arbete och din egen förståelse. Din egen undersökning och analys och ditt eget skrivande ska utgöra kärnan i din text.
GAI-verktyg kan vara värdefulla resurser på flera sätt, men ditt arbete, kritiska tänkande, analys och skrivande ska komma från eget lärande, egen förståelse och egen ansträngning. Upprätthåll alltid akademisk integritet genom att korrekt citera och referera till externa källor eller annan hjälp. Självklart är ChatGPT och dess motsvarigheter praktiska verktyg att använda – men de är också lätta att missbruka. Använd ChatGPT och liknande GAI-verktyg med en kritisk inställning och med omfattande eftertanke.
Föreläsning The Web - A Platform of Platforms
Börja med att läsa igenom informationen på kurssidan om essäskrivande och examinationsuppgiften. Titta sedan på den här föreläsningen som introducerar de tre ämnesområden du väljer mellan för din essä.
Tips för start och för fortsatt arbete:
Avgränsa ditt ämnesval - gå från stort till smått - “jag tänker skriva om detta, men jag fokuserar på den här delen”.
Sätt en tidig arbetstitel på din essä - den kan hjälpa dig att tänka vidare.
Positionera dig själv i ämnesfältet - utgå ifrån och synliggör dina egna kunskaper; använd dina egna erfarenheter, men se till att det finns en bra balans mellan det subjektiva egna och objektiva fakta. Var självkritisk!
Vilka kritiska frågor kring ämnet väcks under arbetsprocessen? Reagera på dem och argumentera kring dem i din text. Väg för och emot, argumentera och diskutera.
Underbygg (dvs. förstärk trovärdigheten för) dina egna kunskaper och erfarenheter med vetenskapliga källor om möjligt. Andras påståenden och ren fakta - oavsett källa - skall styrkas vetenskapligt.
Var från början noggrann med språk, stil och akribi, så slipper du mycket extraarbete.
Vänta inte med att börja skriva, även om du inte har allt förarbete och all research på plats. Tänk medan du skriver. Skriv medan du tänker!
Fokusval | Komma igång | Studiegrupper
När du har tittat på föreläsningen, välj ämnesområde och mer exakt: vad inom området som du ska fokusera på i din essä. Försök att välja ämne så att dina egna kunskaper kan få en tydlig koppling till texten. Texten måste engagera på något sätt - både dig själv och dina läsare. Utan dina egna åsikter och tankar blir det engagemanget svårt att både för dig som skribent att frambringa och för läsarna att se. Ta hjälp av varandra! Skapa studiegrupper utifrån de olika ämnesområden som finns; presentera, diskutera och hjälp varandra framåt i arbetet. Läs varandras texter, ge konstruktiv kritik. Bolla idéer.
Planering | Tidplan | Vinkel & Publik
Sök källor, läs in dig på ditt valda ämne. Gör anteckningar allt eftersom du läser in dig och skriv upp var du hittar vad så att du lättare kan hitta tillbaka i källorna för att justera och utvidga din text. Arbeta med din essä dagligen. Sätt igång att skriva med en gång. Igen: ta hjälp av dina studiekamrater, se Studiegrupper under föregående rubrik. Gör en tidplan med tighta deadlines - börja från inlämningsdatum och gå bakåt. Se också till att du avsätter gott om tid för att slutjustera och finslipa. Att skriva en essä är en iterativ process - igen: skriv medan du tänker och tänk medan du skriver!
Uttryck | Precision | Flöde
Fundera på ett genomtänkt flöde för din text. Tänk på att din essä ska skrivas som en enda sammanhållen text. Skapa en titel, men använd ingen uppsatsmall eller motsvarande. Alla instruktioner för hur essän ska vara utformad hittar du under Examinationsuppgift. Skrivandet är motorn för essän. Skriv varje dag. Ändra varje dag. Fundera över olika vinklingar, kopplingar och utvikningar. Att skriva en essä är en iterativ process - igen: skriv medan du tänker och tänk medan du skriver!
Efterhand som du skriver allt mer text, titta på hur struktur, progression och flöde kan justeras och förfinas i syfte att förmedla ditt budskap på bästa sätt. Tänk på ditt språkliga uttryck! - sättet du formulerar dig på - och hur det påverkar din läsare.
Summera och avsluta
När du börjar närma dig slutet på arbetet gäller det att läsa igenom texten flera gånger för att se till att den har och håller en röd tråd, att den har de personliga vinklingar varvade med vetenskapliga referenser som essäformen kräver, att den är är kritiskt problematiserande och bär upp den granskning, de värderingar, de argument och resonemang som presenteras, att den är vetenskapligt noggrann, det vill säga att källor finns och är angivna på rätt plats och på rätt sätt, samt att den skriven på ett för ändamålet språkligt korrekt sätt.
Slutlig inlämning
Kravspecifikation och instruktioner för hur inlämningen går till hittar du under Examinationsuppgift.