Ämnesområden

Ämnesområden att välja på

Här följer en lista på de ämnesområden du kan välja att fördjupa dig inom för essä-uppgiften. Dessa presenteras också i föreläsningsform - se Lärmaterial.

Webb

Stöd för en kollektiv intelligens eller en skog av troll

I början av webbens utveckling var visionen att plattformen skulle stödja en rikare och mer öppen kommunikation mellan individer, där idéer och tankar kunde utbytas på ett tillgängligt och transparent sätt. Detta sågs - och ses fortfarande - som en möjlighet för att bidra till att stärka demokrati, för att lösa svåra problem tillsammans, och för att sprida kunskap. Samlingsbegreppet social media har utvecklats i takt och samklang med webben, och har gått från att vara små, isolerade miljöer till något helt annat - något som i väldigt verklig mening definierar och ibland dominerar vår samtid. På gott och ont. Tanke och intention med webb och sociala medier är god, och potentialen likaså, men de har haft en utvecklingsriktning på senare år där det finns anledning att bekymra sig. Kan man vända den negativa trenden, kanske genom att stödja de positiva krafter som ju också finns i rikliga mängder både på webben och i sociala medier, eller är det kört?

Det finns många intressanta enskilda fokusområden inom detta område - undvik att fokusera enbart på det negativa eller enbart på det positiva, utan ta sikte mot en balanserad analys, där fördelar och nackdelar, positivt och negativt vägs mot varandra. Nedan är några exempel på möjliga ämnesval, men se dem som exempel och välj något eget som intresserar dig. Och känns dig inte heller begränsad av listans exempel. Det finns många andra intressanta saker att utforska inom webben som kommunikationsplattform.

  • Vad gör social media med oss - som individer och som samhälle? Vilka problem och vilka lösningar finns? Finns det något särskilt problem eller möjlighet som du är nyfiken på att utforska?
  • Vilka nya typ av företeelser och beteenden har webben/sociala medier gett upphov till - och är de nya på riktigt eller en variant på sådant som var mindre synligt, mindre spritt och långsammare utfört tidigare?
  • Finns det vägar att välja där man kan dämpa det hatfulla och hotfulla för att istället uppmuntra det produktiva och konstruktiva? Hur medverkar man till förståelse, upplysning och konstruktiv dialog; och motverkar fördumning, manipulation, polarisering och polemik?
  • Hos vem landar ansvaret? Är det stora aktörer som Facebook och Google som behöver ta sitt ansvar, eller bör ansvaret ligga på de individer och grupper som postar/läser/tittar/delar/kommenterar, eller är det hos samhället/lagstiftare som ansvaret bör placeras?

AI

Kommer vi veta när/att vi har tappat kontrollen?

Artificiell intelligens utlovar stora möjligheter och ger stora utmaningar. Det är utom tvivel att AI i ökande omfattning och tempo kommer påverka alla delar av våra liv - det arbete vi utför (eller kanske slipper), och hur vi spenderar vår (frivilliga eller påtvingade) fritid. Och hur påverkas vi egentligen som människor när vi reduceras till data som matas till maskininlärningsbaserade AI-system. Och där tolkas, bedöms och värderas utifrån algoritmer som vi varken får veta hur det funkar eller fått vara med och bestämma om vi vill vara med. Har ett försäkringsbolag rätt att göra en riskbedömning utifrån vårt facebook-flöde, har politiska partier rätt att rikta annonser till oss utifrån vår sökhistorik, har en utländsk makt rätt att styra samhällsopinionen? AI har stor potential men det finns många stora frågor om vad vi människor vill.

Nedan är några exempel på möjliga fokusområden inom AI, men - igen - känn dig inte begränsad av listan. Det finns många andra intressanta saker man kan titta på inom AI och hur det påverkar individ och samhälle.

  • Vad är en rimlig balans mellan fördelarna som teknisk utveckling erbjuder och hur den påverkar oss - som individ, grupp och samhälle. Vad är bra och dåligt, farligt och säkert - och vem bestämmer vad som är bra/dåligt, farligt/säkert?
  • Hur mycket makt respektive ansvar är vi villiga att släppa ifrån oss till AI-drivna system och deras utvecklare och ägare?
  • Kommer vi kunna förutse vad en frisläppt AI kan göra, eller kan en AI som styr sig själv och sin utvecklingsriktning leda till konsekvenser som vi varken avsåg eller kunnat förutsäga - hur mycket nyttiga och roliga saker som den än producerar på vägen dithän?
  • Hur kommer vi att betrakta oss själva som människor om/när maskinerna blir bättre på (nästan) allt? Kommer vi välkomna deras hjälp och värdesätta deras överlägsna kompetens, eller kommer vi ta strid för vår rätt att fortsätta att göra saker sämre än vad de kan?
  • Är vi på väg mot en utopi och nya spännande möjligheter för arbete och fritid, eller har vi att se fram emot arbetslöshet och en meningslös tillvara (förutsatt att vår AI overlords ens låter oss leva...)
  • Hur ser framtiden ut för en programmerare - är det ett yrke och företeelse som helt eller delvis kommer att utföras av AI-system. I så fall när - och vilka delar av programmerarens roll och kompetens tror du har kortast respektive längst bäst-före-datum?

Blockchain

Kryptovalutor, smarta kontrakt, NFT:er - spännande och intressant eller bara galet?

Bitcoin skapades av någon eller några under pseudonymen Satoshi Nakamoto år 2008. Det stora problem som då adresserades med Bitcoin var det så kallade dubbelspenderingsproblemet. Tidigare versioner av internetbaserade värdeöverföringssystem hade alla utnyttjat någon form av central nod, som alla transaktioner behövde gå igenom. Bitcoin har ingen central nod, utan man använder en distribuerad blockkedja som är fördelad/dubblera över ett nätverk. Varje nod i nätverket tävlar på lika villkor om att få lägga till nästa block - och den som kommer först får bra betalt i form av lite Bitcoin. Kryptovalutor har lovordats för de möjligheter det ger miljarder människor som inte haft tillträde till det traditionella bankväsendet. Det ger också frihet att skicka och ta emot betalmedel utan hänsyn till landsgränser. Samtidigt riktas kritik mot den anonymitet som kryptovalutor ofta erbjuder och som utnyttjas av de mer ljusskygga elementen i samhället. Men Blockchain är ju inte bara kryptovalutor, utan det finns mycket annat som blockkedjor kan användas till. Det finns t ex intressanta möjligheter kring t ex digitala kontrakt och elektroniska val, där man vill undvika att behöva förlita sig på en central hub, och där man också söker transparens kring gjorda transaktioner. De ger möjlighet att köpa rätten till ett digitalt konstverk eller en rolig bild på en hund. Blockchain skulle också kunna utgöra grunden för en ny typ av distribuerad web. Det finns mycket som är dolt i dimman kring Blockchain - ska du hjälpa till att skingra dimman kring nån del för att se om det finns någon riktig substans där bakom?

Nedan är några exempel på fokusområden som skulle kunna vara intressanta, men välj gärna något eget som intresserar. Och

  • Är den höga energikonsumtionen som många proof-of-work-baserade system kräver enbart av ondo, eller kan det finnas positiva aspekter av detta (demokratiska såväl som miljömässiga) att beakta?
  • Är det en mänsklig eller kanske demokratisk rättighet att kunna överföra medel på ett sätt som inte går att spåra, eller bör alla transaktioner vara spårbara för att förenkla beskattning och försvåra kriminell verksamhet?
  • På vilket sätt ger kryptovalutor tillgång till personer som befinner sig utanför den traditionella bank- och finansmarknaden, när det gäller saker som lån, finansiering och investering. Hur kan kryptovalutor erbjuda ett alternativ för fattiga och diskrimerade, och andra personer som inte får vara med i den moderna ekonomin?
  • Vilka nya och spännande möjligheter erbjuder blockkedjan bortom kryptovalutor?
  • Är blockchain nyckeln till en ny till av Web (Web3) och har den verkligen förmåga att rätta till de saker som inte funkar så bra med webben nu (eller blir det samma problem fast med en ny ägare och maktstruktur?)