Lärmaterial
Föreläsning The Web - A Platform of Platforms
Börja med att läsa igenom informationen på kurssidan om essäskrivande och examinationsuppgiften. Titta sedan på den här föreläsningen som introducerar de tre ämnesområden du väljer mellan för din essä.
Workshop 1 - Fokusval
Inför denna workshop förväntas du ha tittat på föreläsningen, valt ämnesområde och börjat fundera på essä-ämnen att skriva om.
Den första workshopen handlar om att hitta och förstå sitt essä-ämne. Indelat i mindre grupper kommer vi att diskutera och skärskåda era uppslag med hjälp av en särskild mall. Vid första workshopen kommer vi prata om er syn på och intresse för olika delområden inom ert valda ämnesområde. Och vi kommer att värdera era ämnesförslag utifrån Intresse, Fokus och Svårighet. Samma malldokument kommer användas vid senare workshopar, där nya perspektiv och dimensioner introduceras som fyller ut bilden av vad ert valda essä-ämne är och kan vara.
På länken nedan anmäler du ditt deltagande till workshopen (innan första workshopen). Workshopen sker vid schemalagda tillfällen och tar en timme att genomföra. Du väljer workshopgrupp baserat på val av ämnesområde - Webb | AI | Blockchain - så du behöver ha bestämt dig för vilket av dessa områden som du vill skriva om innan du väljer grupp. Innan workshopen genomförs behöver du alltså bara ha valt ämnesområde, men det är bra om du inför workshopen också har funderat över specifika ämnen du skulle vilja skriva om inom aktuellt ämnesområde.
Välj ämnesområde och workshopgrupp här
OBS! Workshoparna kommer att köras via Zoom - och det är inte på grund av Covid, utan för smidigare flöde, snabbare skiften mellan grupperna och mer effektivt använd tid :-). OBS!
- Länk till kursmomentets Zoom-rum [Passcode: 1DV027]
- Länk till arbetsmaterial
Workshop 2 - Publik | Planering | Vinkel
Inför denna workshop förväntas du börjat läsa in dig på ditt valda ämne och börjat skriva.
Vi fortsätter arbeta med och bearbeta era essä-ämnen i samma mall-dokument som introduceras i den första workshopen, här med fokus på vem man skriver till, hur man planerar sin research, strukturarbete och skrivande, och vilken typ av text man siktar på att ta fram.
- Länk till kursmomentets Zoom-rum [Passcode: 1DV027]
- Länk till arbetsmaterial
Workshop 3 - Uttryck | Precision | Flöde
Inför denna workshop förväntas du ha tagit fram en genomtänkt struktur för din text och kommit en bit i ditt skrivande.
I den sista workshopen har ni kommit en bit på vägen i ert skrivande, och vi tittar nu på hur struktur, progression, flöde kan justeras och förfinas för att bättre förmedla ditt budskap. Vi tittar också på hur det språkliga uttrycket - sättet du formulerar dig - påverkar din läsare.
- Länk till kursmomentets Zoom-rum [Passcode: 1DV027]
- Länk till arbetsmaterial
Peer review
För att delta i peer review-omgången så behöver din text ha tillräckligt substans för att den ska kunna värderas och kommenteras.
Du kommer att genomföra en Peer reviews på två klasskamraters essäer i veckan innan slutlig inlämning. Deltagande i Peer review-omgången kräver att du har kommit en bit på vägen i ditt skrivande. Anmälan till deltagande i Peer review-omgången gör du via länken nedan. Uppdragen fördelas sedan slumpmässigt. Peer review utförs i veckan innan slutinlämning och slutförs senast 18 mars.
- Anmäl deltagande i Peer review-omgång - anmälan senast 14/3 klockan 12:00
- Anmäl deltagande i Peer review-omgång - Andra chansen - anmälan senast 4/3 klockan 12:00
Din peer review genomförs genom att lägga till kommentarer direkt i essäskrivarens text med hjälp av kommenteringsfunktionen i Google Docs för de 2 tilldelade arbeten (tilldelas slumpmässigt via anmälningslistan). Din peer review är inte anonym och ska utföras inloggad så att det går att se vem som skrivit vilken kommentar (peer review ingår i examinationsunderlaget och behöver således kunna knytas till dig). Koppla kommentaren till det avsnitt som den avser i texten. Dina kommentarer förväntas beröra både överordnade aspekter som budskap och allmän textkvalitet, såväl som specifika kommentarer t ex kring oklara formuleringar, ett dåligt belagt/underbyggt påstående och stav- och grammatiska fel. Du ska också skriva en allmän kommentar som du kopplar till essä-rubriken. Den ska innehålla en analys av essän utifrån samma punkter för textkvalitet som används vid sista workshopen, nämligen:
- Struktur
- Progression
- Underbyggnad
- Precision
- Formalia
I kommentaren förväntas du bedöma essän (i sin befintliga form) utifrån respektive punkt, och lämna konstruktiva förslag/tips för hur essän kan stärkas/förbättras för att: uppnå en klarare struktur, en mer koncentrerad progression, en högre trovärdighet - genom bättre/tydligare underbyggnad av resonemang, en högre precision - genom ett mer distinkt uttryckssätt, och ett ordentligt intryck - genom att se till att uppfylla alla formalia-krav (korrekt referensgivning, språkligt korrekt etc).
Bedömning av utförd review utförs efter passerad deadline för peer review genom att kontrollera lämnade kommentarer.
Slutlig inlämning
Instruktioner för hur inlämningen går till hittar du under Examinationsuppgift.