Uppgift 1: Devops

Examinationsuppgift 1 examineras genom ett seminarie där ni i grupp skall diskutera ett antal frågor. Då vi vill att frågorna belyses från olika perspektiv kommer en stor del av ert arbete att bestå av att hitta fakta och bilda er en egen uppfattning.

Frågeställningar

Nedan följer fyra frågeställningar. Du skall förbereda material för samtliga och vara beredd på att diskutera dessa under seminariet. Det finns ofta inte några rätta svar, utan samla in fakta, bilda dig en uppfattning och diskutera denna utifrån fakta under seminariet.

Vissa av frågeställningarna är kopplade till varandra, så fakta kan stödja flera eller vara motsägelsefull

  1. DevOps, utvecklare och systemadministratörer - hur hänger det samman?
    • Hur skiljer sig DevOps från systemadministration?
    • En stor del av DevOps är automation, vilket kräver programmering. Är DevOps programmering? Vad är skillnaden mellan DevOps och en utvecklare om en stor del av uppgifterna består av att skriva datorprogram?
    • DevOps kan ibland kallas release engineering eller SRE. Är dessa samma saker, eller är DevOps en större roll/ett större begrepp?
    • Hur speglar sig likheterna/skillnaderna i vilka kunskaper och färdigheter som krävs för DevOps?
  2. Moln och DevOps
    • Man kan göra DevOps utan moln, men DevOps kopplas ofta till moln. Varför?
    • Vilket kom först, DevOps eller moln? Spelar ordningen någon roll?
  3. För vilka löser DevOps problem?
    • Exempel på hur värdefullt DevOps är kommer ofta från stora IT-företag, såsom Netflix, Google och Amazon. Är DevOps anpassat för stora företag? För företag som utvecklar tjänster "i molnet"? Kan man använda DevOps för mindre företag som utvecklar vanliga program?
    • Vilken koppling finns det mellan kultur och DevOps? Hur mycket måste man ändra kulturen och vad händer om man inte gör det?
  4. Moln, hållbarhet och etiska frågeställningar
    • Många saker, som t.ex. underhållning, har flyttat från fysiska produkter till molnet. Detta medför stora kostnader i form av IT-utrustning, elförbrukning och area som utnyttjas (t.ex. för datacenter, vindfarmar, osv). Är det hållbart att så mycket resurser utnyttjas till "infrastruktur"?
    • Molntjänster gör det möjligt att samla in mycket mer data som antingen säljs eller utnyttjas för att analysera, t.ex. kundbeteende. Är balansen mellan privatliv (privacy) och utnyttjandet av data rimligt? Kan man förvänta sig att få sin data lagrad och analyserad i den grad som görs nu? Är det etiskt försvarbart?
    • Vilket ansvar har du i din framtida roll inom DevOps för hållbarhet och etik? På vilka sätt kan individen påverka, både positivt och negativt?

Arbetssätt

  1. Börja med att utforska frågeställningarna ovan. Utgå från de källor som anges nedan. De är dock långt ifrån heltäckande, så en stor del av uppgiften (i tid) kommer att vara att söka efter och värdera resurser på nätet. De källor som anges är vetenskapliga artiklar, men det är tillåtet och rimligt att använda andra tycker av källor, såsom bloginlägg, diskussionsforum, videos, podcast, osv.
  2. För anteckningar i ett dokument i repot exam1 på GitLab. Dokumentet skall vara i Markdown format. Ange källor på ett sätt som du förstår, ifall du behöver dessa under diskussionen eller om du behöver verifiera något.
  3. Delta aktivit i gruppdiskussionen om några av frågeställningarna ovan.
  4. Uppdatera dina anteckningar och fakta med en (kort) reflektion efter diskussionen. Har du ändrat ståndpunkt i någon fråga, belyste någon av de andra deltagarna något intressant du inte tänkt på, osv.

Det är tillåtet att diskutera källor och utbyta tips under förberedelserna, så dela gärna med av bra saker ni hittar via Slack (men inte av era unika ståndpunkter, då ni vill kunna anföra dessa under semiariet).

Källor

Krav

  1. Ditt anteckningsdokument skall vara tillgängligt senast veckan före seminariet. Det skall vid denna tidpunkt innehålla tillräckligt mycket per fråga för att det skall vara rimligt för dig att delta i seminariet. Om det inte gör det, t.ex. om någon eller några frågeställningar inte berörs, kommer du inte att få delta i seminariet. Det är tillåtet att arbeta med dokumentet efter deadline, men ändringar som görs efter deadline kommer inte att beaktas när vi bestämmer om du får delta i seminariet eller inte.
  2. För att bli godkänd krävs aktivt deltagande i seminariet. Vi kommer att följa vilka som är aktiva och hur mycket de bidrar till diskussionen. För att räknas som aktiv räcker det inte med att hålla med om det som sagts, utan du måste ge någon ståndpunkt eller argumentera mot någon annans.
  3. Reflektionerna efter seminariet kommer inte att bedömas, de är endast för egen förståelse.

Deadlines

  • Anteckningsdokumentet skall vara tillgängligt i ditt repo exam1 senast den 20/9.
  • Anmälan till seminarium skall ske senast 20/9.