Många av de problem som uppstår vid systemutveckling som innefattar databaser härrör till databasdesign. En misslyckad design, eller ingen design alls leder ofta till ett mindre lyckat system. En av de vanligaste orsakerna till dåliga applikationer är en dålig databasdesign – eller ingen databasdesign alls.
I denna del kommer databasmodellering att introduceras och du kommer att lära dig hur man genom att ha en genomensam modell kan se till att skapa bra databasmodeller. .
Innehållsförteckning:
- Datamodellering
- Konceptuella modellen
- Logiska modellen med objektifiering och normalisering
- Fysiska modellen
- Index
- Referentiell Integritet
- Volymberäkning, historik, tillväxt
- Optimering
Anknytning till bok
Praktisk datamodellering, kapitel 2, 3 och 4.
Glöm inte att gå genom sidans föreläsningsmaterial.
Programvara
Det finns ett flertal programvaror för att arbeta med datamodellering. De flesta av dessa programvaror stöder inte utvecklingen av den konceptuella modellen vilket gör att vi har valt att inte använda någon.
Vi rekommenderar därför att du använder PowerPoint för att rita datamodellerna. Den är enkel och det går ganska snabbt att rita på ett bra sätt. Kombinera den med Excel för tabellspecifikationerna.
Du kan också använda MySQL Workbench som fungerar ganska bra. Den finns installerad i datasalarna och den är också fri att ladda hem och använda. Besök MySQL.com. Gliffy är en annan programvara som du kan använda dig av men den täcker inte in den konceptuella modellen. Finns på gliffy.com. Visio är ytterligare en men den är inte gratis.
Det finns sk Caseverktyg som stöder funktioner för att från modelleringen skapa databasen, tabeller, index och nycklar som beskrivs i datamodellen. Dessa kommer vi inte att använda i denna kursen.
I Power Point är det ganska enkelt att skapa datamodeller. I nedanstående fil finns det en del fördefinierade symboler som du kan använda dig av. Ladda ned och spara under eget namn och på en egen plats.