Studieanvisningar

Kommunikation

Eftersom vi är många inblandade i kursen så beskriver vi i "Kommunikationsstrategin" hur kommunikationen i kursen ska fungera.

GitLab

När du registrerar dig på kursen så kommer du automatiskt att få tillgång till ett GitLab-projekt som heter "Project". I detta projekt hittar du den Wiki som du ska underhålla genom kursen. Du kommer även att vara ägare (owner) på en grupp i vilken det är rekommenderat att du skapar egna projekt kopplat till din applikation.

Tvåfaktorautentisering

I denna kurs har vi infört krav på att använda tvåfaktorsautentisering (2FA). När du försöker besöka den privata delen av kursen på Gitlab så kommer du att få upp instruktioner om hur du aktiverar tvåfaktorautentisering.

Tvåfaktorautentisering bör du som student, privatperson och medarbetare alltid använda på de system som erbjuder möjligheten. Extra viktigt är det att aktivera detta på känsliga system så som din mail, men också på system där du i din yrkesroll kanske har administratörsstatus. För att aktivera 2FA behöver du en smartphone. Om du saknar denna möjlighet så kontaktar du kursledningen. Skulle du bli utelåst och tappat bort 2FA-koderna så kan du kontakta kursledningen för nollställning.

Projektgrupper

Du kommer att arbeta i en mindre projektgrupp. Projekten genomförs individuellt men ni har varandra som stöd och bollplank. Handledning kommer att ske gruppvis under så kallade "stand up-möten".

Ni bestämmer gemensamt hur och när ni ska samarbeta. Några förslag är att använda varandra som testare, dela gemensam kod, dokument/kodgranskare, diskutera problem, öva på presentationen.

Kursledningen bestämmer uppdelningen av grupper och kommunicerar denna i slutet av den första kursveckan.

"Stand up"-möten / Workshops & Examinationsmoment

Under kursens gång kommer vi nästan varje vecka att genomföra schemalagda stand up-möten och relaterade workshops, där dessa möten även ingår som examinationsmoment. Varje grupp får ett specifikt gruppnummer och tilldelas en tidsbokning enligt veckans tema, exempelvis "Vision & Planering", "Krav & Test", "Implementation Version 1", "Driftsättning", "CI/CD" eller "Slutleverans".

Vid varje möte sker följande i ordning:

  1. Kamratleverans:
    • Gruppen inleder mötet med en presentation av den gemensamma kamratleveransen. En utvald student håller en 10-minuterspresentation där hen visar upp det arbete som ni utfört under veckan med fokus på aktuellt tematiskt moment utifrån kursboken, föreläsningsmaterialet, kamratleveranser och de uppsatta målen (t.ex. vision, krav, användarfall, etiska överväganden, teststrategier, kodstandard osv.).

  2. Frågor och diskussion:
    • Efter presentationen öppnas för frågor. Kursledare och medstudenter ställer frågor kring leveransen och temat. Denna del ingår som en del av examinationsmomenten och syftar till att bedöma din förmåga att förklara och resonera kring det utförda arbetet.

  3. Individuell uppdatering/uppföljning:
    • Avslutningsvis gör varje deltagare en kort individuell uppdatering där de redogör för sina personliga framsteg, utmaningar och planer inför kommande vecka.

Observera att varje kursdeltagare måste hålla en uppställningspresentation vid minst två separata tillfällen under kursens gång. Närvaro och aktivt deltagande bedöms som en del av examinationsmomenten.

Dessa möten fungerar alltså inte enbart som ett sätt att följa upp projektarbetet utan även som ett examinationsverktyg där både din närvaro och din förmåga att presentera och försvara ditt arbetssätt bedöms.

(Se till att material som du behöver dela under en "stand up" finns lättillgängligt via din Wiki.)

Om du missar något "stand up"-möte så behöver du göra följande

  1. Meddela någon gruppmedlem (ej kursledningen) så att vi inte behöver vänta när mötet börjar.
  2. Det kan även finnas möjlighet att hoppa in på någon annan grupps handledning om du har möjlighet till det.
  3. Be annars gruppen ta anteckningar och informera dig om innehållet i efterhand.
  4. Du får missa max två handledningar men du bör sträva efter att vara med på samtliga. För stor frånvaro vid standup-möten kan leda till att kursledningen inte har underlag nog att sätta ett slutbetyg. I detta fall kommer du att behöva komma på omexaminationstillfällen i augusti.

Äganderätt

Allt som producerats under projektets gång (kallat "produkten" eller "applikationen") ägs individuellt av alla projektets parter. Det vill säga du som student, ev. kund samt Linnéuniversitetet. Vilken som helst av dessa parter kan använda produkten eller delar av produkten till vilka ändamål som helst utan att meddela någon annan part. Dock är det god sed att alltid tydligt ange källan till de delar som används.

Delar som ej produceras under projektet, t.ex. innehåll omfattas alltså inte av denna äganderätt.

I praktiken så innebär den delade äganderätten fördelar för alla parter, kunden kan utan risk fortsätta utvecklingen av systemet på det sätt som den önskar, studenterna kan ta full lärdom av projektet under långt tid framöver och Linnéuniversitetet kan använda produkten i marknadsföringssyfte och i forskningsändamål.

Om någon part av någon anledning inte kan acceptera delad äganderätt så kan speciella avtal som reglerar äganderätt och användning skrivas om detta görs bör någon form av ersättning utgå till de andra parterna.