Kundkontakt

Även om du i detta projekt inte har en tilldelad kund så kommer du kanske ändå att arbeta mot en extern kund eller uppdragsgivare. Nedan följer lite handledning och tips kring kundkontakt för dig som har en kund i projektet.

Kundkontakt är något de flesta stöter på i en arbetssituation. Antingen kanske du arbetar dagligen med kunder eller så kanske du möter kunder mer sporadisk för att reda ut detaljer i krav eller för att leverera systemet. Hur som helst är det viktigt att du ger ett bra och professionellt intryck. Första intrycket betyder kanske inte allt, men ett dåligt första intryck kan vara svårt att tvätta bort.

Kontakta din kund så snart som möjligt helst via telefon om det är möjligt. Tänk på att presentera dig tydligt, d.v.s. vad du heter och att du är student på Linnéuniversitetet samt ditt ärende. Försök att boka in ett personligt möte med kunden och hela projektgruppen så snart som möjligt där ni kan diskutera kundens problem/nuvarande situation samt önskemål.

Tänk på att en kund är expert på just sitt område och att de säkerligen kommer använda termer och begrepp som du inte har en aning om vad det är, samtidigt som du kanske använder termer och begrepp som inte kunden förstår. Det är viktigt att ställa frågor och se till att ni inte pratar förbi varandra. En ordlista där ni definierar termer och begrepp är ofta till stor hjälp. Ibland kan du även läsa på de mest grundläggande begreppen tidigt i ett projekt, då kan du iaf. ha de grundläggande delarna klart för dig. Det är inte ovanligt att du efter en tid som mjukvaruutvecklare blir expert på att bygga system för olika områden, t.ex. bank- och finansväsen, sjukvård eller bilindustri. Du utvecklar helt enkelt en domänexpertis vilket gör att du kan utveckla effektivare.

Generellt bör du undvika tekniska lösningar när du diskuterar med kunden, men detta beror givetvis på kunden. Kanske är kunden van vid teknologi, kanske finns det befintliga system, eller krav på specifika teknologier. Kan du undvika krav på specifik teknologi så är du fri att välja den lösning som passar projektet bäst vilket ju är en fördel.

Det du bör fokusera på i början är att få information så att ni kan börja att utforma en gemensam vision för projektet:

  • Vad är problemet?
  • Vem/vilka grupper av slutanvändare finns det?
  • Några specifika mätbara mål som kan formuleras?
  • Finns det liknande system som man kan jämföra med?
  • Vilka baskrav finns på applikationen?

Kundengagemang och leverans

Den iterativa utvecklingsprocessen bygger på återkoppling från kund och slutanvändare. Det är alltså mycket viktigt att du engagerar kunden i projektet genom att leverera fungerande mjukvara och att aktivt lyssna på kundens förslag till förändringar.

Förändrade krav på olika nivå är således ett tecken på en engagerad kund och ska ses som något positivt. Dock är det ju så att du inte kan förändra saker helt okontrollerat utan det är snarare en dialog mellan kund och utvecklare som krävs där ni tillsammans kan prioritera kraven, med avseende på kundnytta, teknisk risk och projektets resurser.

Det är väldigt viktigt att du engagerar kunden i era leveranser. Vid en leverans är det viktigt att peka ut vad det är som ska fungera så att kunden kan testa detta utan att köra fast på sådant som uppenbarligen inte skall fungera än. Det är också en stor fördel att du har specifika frågeställningar kring leveransen och de delar där du är osäker. Desto mer specifik du kan vara desto bättre, ett generellt mail med innehållet “Hej! Du finner systemet på url: xxx, är det ok?” är alltså inte så bra. Istället bör du boka ett möte med kunden för leverans och gå igenom funktionaliteten tillsammans med kunden, och ställa konkreta frågor.

Beroende på kundens situation och önskemål kan du också kontakta kunden “mitt i” en iteration för att fastställa detaljer i krav. Det optimala är givetvis en daglig kontakt med kund och slutanvändare.

Om du känner att du inte når fram till er kund och inte har den nivå av engagemang du skulle vilja ha så kontakta er handledare snarast då bristande kundengagemang är en väldigt stor risk i projekt!