Laboration02

Inledning

Målet med denna laboration är att du dels ska få mer erfarenhet av att programmera rent allmänt men också få bättre förståelse för begreppen arrayer, funktioner och parametrar. Detta är begrepp som inte bara förekommer inom PHP utan också i de flesta andra programmeringsspråk man kan stöta på.

För att göra laborationen lite mer “på riktigt” är tanken att du ska utveckla en enklare variant av en så kallad mashup-applikation, en applikation som binder samman data från olika tjänster. För att du ska slippa utveckla de mer avancerande delarna som krävs för denna typ av applikation kommer du få färdig kod som hjälper till med att hämta data från tjnsterna. Denna kod kommer i form av enskilda filer som du inkluderar i din applikation.

Vad ska göras

Till din hjälp i denna applikation kommer du få möjlighet att söka information från tre olika tjänster:

  • Wikimedia (bilder)
  • Spotify (låtar/track)
  • Wikipedia (artiklar)

Till din hjälp kommer du få en php-fil till varje tjänst där det finns kod som gör själva anropet mot respektive tjänst. Varje fil har ett liknande förfarande. Det finns två stycken funktioner i varje fil som fungerar på liknande sätt. Det finns en funktion som returnerar hårdkodade svar och en funktion som verkligen anropar tjänsten och ger oss dynamisk data.

Under utvecklingsarbetet(när du jobbar med laborationen) bör man anropa de funktioner som heter get_hardcode_wikipedia, get_hardcode_spotify o.s.v. Min uppmaning är alltså att ni är sparsam med användandet av den funktion som returnerar verklig data för att slippa belasta de olika tjänsternas servrar i onödan. Det kan också hända att vi ställer för många sökfrågor till en och samma tjänst vilket innebär att våra frågor blockera för en stund. Då kan det vara bra att byta till funktionerna som innehåller “hardcode” i sitt namn.

När du fått din applikation att fungera och se ut på ett bra sätt så kan du byta detta för att kontrollera att det fungerar live. För mer information se min film nedan.

Denna laboration består således av olika delar

  • Analysera vilka funktioner som finns att anropa i koden du får och i din kod anropa dessa funktioner med rätt parametrar.
  • Analysera det svar som man får tillbaka när du anropar mina funktioner. Det kommer vara någon typ av array. Du kan undersöka svaret som returneras genom att använda print_r eller var_dump
  • Skriv kod som plockar ut den information som vi behöver för att bygga ihop en korrekt webbsida
  • Jobba med designen på din sida
  • Se till att din webbsida valideras enligt standarden för HTML5

Du kan ladda ner mina PHP-filer HÄR. De ligger i en zipfil som du packar upp och sedan lägger filerna i din projektmapp på cloud9.

Filmer som förklarar applikationen och hjälper dig igång med kodandet

Här följer några inspelade filmer kring denna laboration. Filmerna är inspelade 2013 och det kan vara lite hänvisningar till det året. OBS! Dessa filmer använder också några andra tjänster än de som gäller för i år. Dock är principen för dessa desamma.

  • För mer förståelse om vad som ska skapas i denna laboration kan du studera DENNA FILM.
  • För att komma igång med de filer du får av mig kan du studera DENNA FILM. (Här pratar jag mycket om flickr och youtube som är en tjänst som inte ingår i årets uppgift)

Krav för godkänd

Du ska använda minst två av de olika datakällorna för att bygga ihop en mashupplikation.
Din applikation ska se bra ut, med genomarbetad design (det vill säga betydligt snyggare och trevligare än mitt exempel).

Extrauppgift

Denna extrauppgift är inte obligatoriskt.

Använd alla tre av de tjänster i din mashup. Låt användaren välja vilka av tjänsterna hon/han vill inkludera i varje sökning genom att kryssa i kryssrutor.
För att studera hur applikationen för extrauppgiften ser ut så studera DENNA FILM

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU