Programvaror

Under kursen så kommer programvarorna Adobe Illustrator, Adobe Photoshop och Autodesk 3D Studio Max att användas.

  • Adobe Illustrator – programvara för att skapa vektorgrafik
  • Adobe Photoshop – programvara för att skapa och manipulera bitmapgrafik
  • Autodesk 3D Studio Max – programvara för att skapa och rendrera 3D-grafik

Vilken version ska man ha? – För Adobe Illustrator och Adobe Photoshop så är de nyaste versionerna Creative Cloud (CC). Det är också CC-versionen som vi rekommenderar, men det går bra att använda sig av tidigare versioner ändå bak till version CS1. Vi fokuserar på grundfunktionerna i denna kurs och de är i princip oförändrade mellan versionerna även om det finns lite skillnader i grafisk framtoning mellan programversionerna. Det finns dock några verktyg som tillkommit och några som ändrats i sättet de används. Om det är så att man växlar man mellan versioner (t ex om man använder en version hemma och en annan i datorsalen eller i det virtuella klassrummet) är det viktigt att hålla redo på vilket versionsformat man sparar sina filer i. CS-formaten är inte bakåtkompatibla vilket betyder att man inte kan öppna en fil som är sparad t ex i CS4-format i CS3-programmet. Det är däremot inget problem att öppna äldre versioner i ett nyare program. Engelsk språkversion rekommenderas (exempel kommer att visas med engelsk version), men svensk version kan också användas.

För 3D Studio Max rekommenderas senaste versionen av programmet, men det går bra att använda tidigare versioner.

Här är en film som visar vilka programvaror vi rekommenderar och vart man hittar dem: Program till Grafiska Verktyg

Datorsalar

För campusstudenter finns programvarorna tillgängliga i följande datorsalar (aktuellt versionsnummer inom parentes). Notera att 3D Studio Max enbart finns i Ny109:

  • Ny106 (CS4)
  • Ny107 (CS2)
  • Ny108 (CS2)
  • Ny109 (CS3, 3DS Max, CC på 4 datorer)

Freeware-alternativ

Det finns också freeware-alternativ för vektorgrafik och bitmapgrafik. Funktionaliteten kan skilja sig åt något och det kan ta ett tag för att orientera sig, men de grundläggande tekniker som vi kommer gå igenom under kursen brukar fungera ungefär likadant oberoende av vilket program man använder. Under kursens gång rekommenderas dock att ni använder Illustrator och Photoshop. Här är ändå länkar till några av de bästa gratis-alternativen.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU