Seminarium – Framtidens sjukvård

Bakgrund

I takt med att vår befolkning åldras så ställs samhället inför nya utmaningar. Kraven på primärvården ökar och då äldre yrkesverksamma går i pension och yngre yrkesverksamma är ovilliga att söka sig till glesbygdsområden, finns det en brist på läkare och det är svårt att attrahera specialistkompetens, särskilt på landsbygden.

Case

Du arbetar på IT-ansvarig på en vårdcentralen “Skogsstjärnan” någonstans i norra Sveriges inland. På vårdcentralen arbetar 7 sjuksköterskor, 2 barnmorskor, 2 underläkare, 1 ST-läkare i allmänmedicin, 1 biomedicinsk analytiker och 3 läkarsekreterare. Två gånger i månaden får vårdcentralen besök av specialistläkare med olika specialiteter som arbetar på det stora regionsjukhuset som ligger 80 mil bort. Personalen på vårdcentralen behöver mer och snabbare kontakt med specialister, vill ha kontinuerlig diskussion med andra professionella för kompetensutveckling och lärande, mentorskap, konsultation kring patientfall, stöd vid behandlingar och ingrepp. Du som är IT-ansvarig får nu uppdraget att med hjälp av moderna IKT underlätta och i bästa fall lösa de problem personalen upplever samt i bästa fall utveckla vårdcentralen till en attraktiv kunskapsmiljö som motverka isolering och attrahera ny kompetenser.

Uppgift

Innan du börjar fundera på nedanstående frågeställningar bör du läsa in dig på materialet som anges under rubriken “Material” samt läsa på om följande nyckelord:

  • ehälsa
  • brain drain/kompetensflykt
  • distanskonsultation
  • patientsäkerhet
  • sekretess
  • integritet

Frågeställningar

  1. Det talas mycket om anonymitet och integritet på Nätet. Vad är din åsikt i frågan? Hur tror du att utvecklingen kommer att påverka: individen, samhället och demokratin i framtiden?
  2. I dagens sammankopplade samhälle lämnar vi, medvetet eller omedvetet, mängder av digitala fotspår. Vad kan dessa fotspår berätta om oss som individer? För vem? Vilka långsiktiga konsekvenser tror du att detta får?
  3. Hur kan IT användas för att lösa de problem inom vården som beskrivs ovan?
  4. Vad kan vara lämplig hårdvara, mjukvara att använda inom sjukvården? ( Ex – Laptop, surfplatta, smartphones? Sociala medier? Chatt/ kommunikation inbyggt i journalsystem? Vad går att använda i en vårdsituation? Vad är säkert?)
  5. Hot och problem vid införande av ny teknik? (ex teknikrädsla, ekonomi, tid för utveckling)
  6. Hur kan införandet av IKT-lösningar påverka människor i sjukvården? (Ex. lärande, stress)
  7. -personal
    -ledarskap och organisation
    -patienter

Egna tankar

  1. Vad behöver en IT-ansvarig på en vårdcentral ha för kunskaper inom ovanstående område?
  2. Vad behöver man analysera, tänka på vid ett sådant här utvecklingsprojekt?
  3. Attityder, kunskap intresse för detta område? Vill ni lära er mer? Om vad?
  4. Hur tror du att framtidens sjukvård kommer se ut?
  5. Övriga idéer?

Material

Inlämning

Du ska inför seminariet skriva kortfattade svar på varje frågeställning i form av anteckningar och ta med detta förberedelsematerial till seminariet – det är dock inte rekommenderat att läsa innantill under seminariet utan du ska vara tillräckligt förberedd för att klarar av att delta i diskussionen utan att vara beroende av dina anteckningar.
Det är fullt tillåtet att använda punktform men texten ska innehålla tankegångar och resonemang, inte bara stödord. Anteckningarna ska vara så pass utförliga att de kan förstås av läraren och dina kurskamrater.

Anteckningarna ska skickas in senast 2014-03-14, kl. 23.59 till patrik.brandt@lnu.se samt my.zetterholm@lnu.se

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU