Kursintroduktion

FEL: Katalogen existerar inte

Informationen från min föreläsning den 27:e november om kursstarten återfinns i klippen Kurstart 2014.
Sven-Åkes kursintroduktion från förra året ska ni titta på under första föreläsningen:

Allmänt om kursens uppbyggnad

Kursen är indelad i fyra olika huvuddelar:

  • Datamodellering
  • MS SQL Server och SQL
  • Administration av SQL Server
  • Individuellt Arbete

Föreläsningar (vecka 45-51)

Kursen innehåller ett antal föreläsningar som i huvudsak bygger på varandra. Föreläsningarna är frivilliga. Om du inte närvarar och deltar i föreläsningarna så är det din egen skyldighet att lära dig det som behandlats. Väljer du att inte närvara så kan du inte begära extra förklaringar i ämnet.

Datamodellering (vecka 45-46) .
Avsnittet genomförs i form av föreläsningar och övningar.
I kursen ingår hur man utvecklar en databasapplikation utifrån ett tänkt verksamhetsperspektiv i ett företag fram till en slutlig produkt, en databas, som kan användas i verksamheten. Några viktiga begrepp är: objekt, relationer, nycklar, index, tabeller och attribut. Normaliseringsregler. Tabellprecisering, volymberäkning, referentiell integritet och belastningsanalys. I avsnittet behandlar vi datamodellering samt översiktligt systemutvecklingsprocessen och var i den processen som datamodellering passar in.

Vi använder boken Praktisk Datamodellering som underlag och inriktar oss på kapitel 1, 2, 3 och 4. övningar kommer att genomföras i datamodellering för att du ska få möjlighet att praktiskt tillämpa modelleringstekniken. Avsnittet om datamodellering ligger sedan som grund för allt ditt arbete med utveckling av databaser.

MS SQL Server och SQL (vecka 47-49) 
Avsnittet genomförs i form av föreläsningar och övningar.
SQL, Structured Query language, är ett språk för att kommunicera med databaser. SQL finns i olika standarder och “dialekter” som vi kommer att beröra. Tillämpning av SQL sker genom att vi använder MS SQL 2008 som databas där vi också kan arbeta med ett grafiskt verktyg, SQL Server Management Studio. SQL Används genomgående för att arbeta med databaser via webbgränssnitt med det används också i andra utvecklingssammanhang. Studera rubriken Kurslitteratur avseende bok/referensmaterial.

Administration (vecka 50-51).
Avsnittet genomförs i form av föreläsningar och laborationer.

Det är mycket troligt att du i ditt arbete kommer i kontakt med databaser och hanteringen av dessa. Det är då mycket viktigt att du har en bred förståelse för hur databasen designas, skapas, används och organiseras, vilket du lärt dig i datamodellerings och SQL-avsnitten.

I administrationsavsnittet går vi vidare och tittar på de uppgifter som en dba (database administrator) kommer att ställas inför. Vi kan inte gå igenom alla tänkbara databashanterare utan som praktikfall använder vi MS SQLServer, som är en ofta använd och kompetent databashanterare. För många av dess funktioner och inställningar hittar motsvarigheter även i andra databashanterare.

Vi börjar med att titta på vad man ska tänka på innan man installerar servern, då det kan vara svårt att ändra en felaktig installation i efterhand. Ett annat viktigt område som studeras är säkerhetssystemet som skyddar och ger åtkomst till såväl server som databaser. Naturligtvis studerar vi hur backup, restore och recover (återhämtning från krasch) fungerar. Andra områden är kopiering och flyttning av databaser samt automatisering av jobb och larm.

Laborationer / Övning

Kursen innehåller en övning som ligger i andra veckan av kursen. Kursen innehåller också ett antal laborationer som är obligatoriska att genomföra. För dessa finns planerade tillfällen. Dessa ska du inte se som tillfällen att genomföra laborationen på utan det är tillfällen att redovisa dem och du ska redovisa dina laborationer enskilt. Kursen bygger på att du har genomfört laborationen i huvudsak innan du kommer. Laborationstillfället är i första hand till för redovisning av laboration och eventuellt för att få hjälp.

Se till att ta chansen och genomföra din labbar. Om du inte är klar med laborationer när det är dags för start av det individuella arbetet kan det hända att vi inte godtar att du startar arbete pga av för låga förkunskaper.

Individuellt arbete

I kursen ingår att du ska göra ett eget arbete. Du ska i arbetet klara av att tillämpa de kunskaper som kursen angivit. Det individuella arbetet är att skapa en korrekt databas enligt de regler som kursen angivit. I arbetet genomlöper du de olika stegen i modelleringen så du får fram de uppgifter som behövs för att skapa databasen och sätta upp de villkor som du anvisat i modelleringen. Alla avvikelser från normalisering ska dokumenteras. I arbetet ingår också administrationen av databas där du bla ska se till att det finns schemalagda aktiviteter för backuptagning, inloggning mm. Databasen ska återfinnas i MS SQL Server och vara utförde enligt de direktiv som återges i din AKS slutlig.

Redovisning / Examination

Laborationer redovisas under sitt labpass. Laboration som inte är redovisad vid sitt ordinarie labbtillfälle redovisas vid resttillfälle sist i kursen. Ditt individuella arbete som omfattar datamodellering, databas med SQL och administration redovisas vecka 03.

Datamodellering 
Du ska klara av att redovisa din kunskap i samband med att du redovisar datamodellen för ditt individuella arbete. Du måste vara beredd att svara på frågor om hur man går tillväga för att sätta upp en tabell som exemeplvis svara mot ett relationsobjekt och förklara hur normalisering och objektifiering går till. Studera inlärningsfrågorna. Kan du betydelsen av dem så bör du klara redovisningen i datamodellering.

Databas och SQL 
Hur sätter du upp din databas så den svara mot de krav som du anvisat i modelleringen. Hur definierar du en Fk och RI. Du ska kunna beskriva hur du definierat dina SQL-satser i arbetet och även svara på teoretiska uppgifter avseende både SQL och databasen. Studera inlärningsfrågorna. Kan du betydelsen av dem så bör du klara redovisningen i databasteknik och SQL.

Administration 
Viktiga saker i samband med installationen. Hur man sätter upp databasen med login, roller och rättigheter. Hur och varför du har de underhållsrutiner för din databas som du bestämt.

Examinationen i Administration sker med hjälp av laborationer och tester.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU