FAQ

När man kommer som ny student så har man mängder med frågor. Här försöker vi samla de vanligaste. Nya frågor läggs upp efterhand.

Allmänna frågor

Q: Hur ofta måste man åka till Kalmar om man studerar på distans?

A: Man behöver som student inte åka till Kalmar över huvud taget. Vi vet att många av er som vill studera bor utomlands, är rotade långt ifrån Kalmar eller helt enkelt valt att läsa på distans för att slippa binda upp sig med resor mitt i veckorna.
Vi har av denna anledning sett över våra kurser och ser numera till att alla examinationsmoment går att genomföra hemifrån. Detta kräver dock tillgång till bredband, webbkamera och ett headset.

Vill man komma och besöka oss i Kalmar och exempelvis delta på föreläsningar och redovisningar på plats så är man varmt välkommen att göra det om vill och det är inget du behöver meddela innan. Vill du som distansstudent genomföra en laboration på campus så ser du bara till att anmäla dig själv till en campusgrupp.


Q: Vad ska jag göra om jag inte kan delta på första välkomstträffen?

A: Det är inga problem då all information spelas in. Du hittar den på sidan “Introduktion till programmet”. Se till att titta igenom informationen som kommer upp där samma dag som välkomnandet eller dagen efter. Har du frågor efter att du tittat igenom all information kan du kontakta programansvarig.


Q: Vad innebär grundläggande behörighet?

A: Grundläggande behörighet från gymnasiet betyder lite olika saker beroende på när du tog studenten. Du kan läsa om vad som gäller för just dig på:https://www.antagning.se/sv/


Q: Kan man läs utbildningen på halvfart?

A: Utbildningen är på 100% och det är också den studietakt vi förordar. Om man märker att man har svårt att hinna med så kan man sy ihop en individuell studieplan och på så sätt kanske komma ner på halvfart men det är inte rekommenderat som sagt. Den individuella studieplanen kräver dock att du läst de första tio veckorna på helfart (1DV402, 1IK415) eller att du kan tillgodoräkna dig en av kurserna mot en motsvarande kurs som du läst tidigare.


Q: Vad har ni för antagningspoäng?

A: Utbildningen är välsökt och speciellt gäller detta distansutbildningen. Vilka antagningspoäng som gällde förra året hittar du under “Om utbildningen


Q: Går det att söka utbildningen med start vårtermin?

A: Nej, utbildningen har enbart höstintag.

Teknik

Q: Vilken hårdvara krävs för att läsa på distans?

A: För att studera på distans krävs tre saker:

  1. En “modern dator”, PC eller Mac
  2. Ett headset av bra kvalitet (Lista över rekommenderade headset)
  3. En webbkamera (Lista över rekommenderade webbkameror)

Om du vill unna dig något extra inför utbildningen så kan vi rekommendera att sats lite extra på utökat ramminne och eventuellt också på att köpa till en extra skärm. Givetvis är detta inget krav på något sätt, men just dubbla skärmar kan vara skönt att ha när man håller redovisningar och ska skicka ut sin skärmbild. Extra ramminne är  bra att ha om man vill köra virtuella maskiner på sin dator.


Q: Vad behöver man för uppkoppling för att kunna studera på distans?

A: För att kunna ta del av allting så rekommenderar vi en nerhastighet på 2Mbit och en upphastighet på cirka 1Mbit, trådburen uppkoppling (ADSL/Fiber/Kabel) eller en 4G trådlös uppkoppling. Detta gör att du kan ta del av våra strömmade liveföreläsningar på ett tillfredsställande sätt samt genomföra redovisningar på distans. Kan du acceptera att ladda hem föreläsningar i efterhand och titta på dem lokalt på din dator samt då och då ta dig till Kalmar för att genomföra redovisningar så klarar du dig med en 0.5 Mbits ADSL-uppkoppling eller en trådlös 3G- eller turbo 3G-uppkoppling, även om detta inte är något som vi rekommenderar.


Q: Går det att läsa utbildningen om man har en Mac/Linux/Windows?

A: Det går utmärkt. Valet av operativsystem hänger mer på vad du känner dig bekväm med. För windows rekommenderas dock ej Windows Home då denna version inte är lämplig.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU