FAQ

Utbildningar slås ihop

Från och med höstterminen 2020 så slås Utveckling och drift av mjukvarusystem 180 hp ihop med systerutbildningen Webbprogrammerare 120 hp till den nya utbildningen Webbprogrammerare 180 hp! Du kommer att kunna hitta information om den nya utbildningen på https://lnu.se/program/webbprogrammerare/


När man kommer som ny student så har man mängder med frågor. Här försöker vi samla de vanligaste. Nya frågor läggs upp efterhand.

Allmänna frågor

Q: Hur ofta måste man åka till Kalmar om man studerar på distans?

A: Man behöver som student inte åka till Kalmar över huvud taget. Vi vet att många av er som vill studera bor utomlands, är rotade långt ifrån Kalmar eller helt enkelt valt att läsa på distans för att slippa binda upp sig med resor mitt i veckorna. Vi har av denna anledning sett över våra kurser och ser numera till att alla examinationsmoment går att genomföra hemifrån. Detta kräver dock tillgång till bredband, webbkamera och ett headset.

Vill man komma och besöka oss i Kalmar och exempelvis delta på föreläsningar och redovisningar på plats så är man varmt välkommen att göra det om vill och det är inget du behöver meddela innan. Vill du som distansstudent genomföra en laboration på campus så ser du bara till att anmäla dig själv till en campusgrupp.


Q: Vad ska jag göra om jag inte kan delta på första välkomstträffen?

A: Det är inga problem då all information spelas in. Du hittar den på sidan Introduktion till programmet. Se till att titta igenom informationen som kommer upp där samma dag som välkomnandet eller dagen efter. Har du frågor efter att du tittat igenom all information kan du kontakta programansvarig.


Q: Kan man läs utbildningen på halvfart?

A: Utbildningen är på 100% och det är också den studietakt vi förordar. Om man märker att man har svårt att hinna med så kan man sy ihop en individuell studieplan och på så sätt kanske komma ner på halvfart men det är inte rekommenderat som sagt.


Q: Om man läser på distans, finns det obligatoriska delar som kräver att man är online en viss tid och hur många sådana tillfällen är det?

A: Ja, utbildning går endast dagtid vilket betyder att föreläsningar, examination och handledning endast bedrivs under arbetstid. Antalet obligatoriska tillfällen variera mellan olika kurser men ca. 5-10 gånger per kurs.


Q: Går det att söka utbildningen med start vårtermin?

A: Nej, utbildningen har enbart höstintag.


Q: Kan jag ha annan sysselsättning utöver mina studier?

A: Svaret på den frågan är svår att besvara eftersom det beror på omfattningen av den andra sysselsättningen och när den måste utföras. Studietakten är 100% så det krävs att du lägga 40 timmar i veckan för att klara studierna. Det finns även tillfällen då man måste vara tillgänglig under arbetstid, alltså vardagar 8-17, för tex examination.

Teknik

Q: Vilken hårdvara krävs för att läsa på distans?

A: För att studera på distans krävs tre saker:

Om du vill unna dig något extra inför utbildningen så kan vi rekommendera att sats lite extra på utökat ramminne och eventuellt också på att köpa till en extra skärm. Givetvis är detta inget krav på något sätt, men just dubbla skärmar kan vara skönt att ha när man håller redovisningar och ska skicka ut sin skärmbild. Extra ramminne är bra att ha om man vill köra virtuella maskiner på sin dator.


Q: Vad behöver man för uppkoppling för att kunna studera på distans?

A: För att kunna ta del av allting så rekommenderar vi en nerhastighet på 2Mbit och en upphastighet på cirka 1Mbit, trådburen uppkoppling (ADSL/Fiber/Kabel) eller en 4G trådlös uppkoppling. Detta gör att du kan ta del av våra strömmade liveföreläsningar på ett tillfredsställande sätt samt genomföra redovisningar på distans. Kan du acceptera att ladda hem föreläsningar i efterhand och titta på dem lokalt på din dator samt då och då ta dig till Kalmar för att genomföra redovisningar så klarar du dig med en 0.5 Mbits ADSL-uppkoppling eller en trådlös 3G- eller turbo 3G-uppkoppling, även om detta inte är något som vi rekommenderar.


Q: Går det att läsa utbildningen om man har en Mac/Linux?

A: Det går utmärkt och de senaste åren har vi sett en klar ökning av antal studenter som väljer att införskaffa en Mac/Linux istället för en PC med Windows när det är dags för uppgradering. De flesta av våra kurser är helt oberoende av operativssystem men i några kurser (C#, ASP.NET) krävs det tillgång till Windows. Detta kan man lösa på flera sätt:

  • Om du har en Intelbaserad Mac så har du möjlighet att parallellt med OS X, installera Windows. Denna lösning är den stabilaste och bästa men kräver en omstart av datorn då du vill växla mellan OS X och Windows. Windowsoperativsystemet tillsammans med andra Microsoftprodukter tillhandahåller vi genom ett avtal med Microsoft under den tid då du är student hos oss. Mer information under introduktionen.
  • Du kan i OS X installera en virtuell Windowsmaskin med hjälp av programvaran VMware. Fördelen här är att du inte behöver starta om datorn för att starta Windows och du kan arbeta i de båda operativsystemen växelvis. Nackdelen är att denna lösning kräver något mer av hårdvaran och i vissa fall kan upplevas något begränsad.
  • Du kan utnyttja vårt virtuella klassrum som är ett antal Windowsmaskiner mot vilka du kan koppla upp dig via fjärrskrivbord. Detta är den enklaste lösningen men den kräver tillgång till en stabil internetuppkoppling samt lite förutseende då man kan vara tvungen att boka en dator i förväg.

Av lösningarna ovan rekommenderas lösning 1 före 2 och 2 före 3. Har du en linuxmaskin eller något annat operativsystem så kan du givetvis också studera med ovan nämnda förutsättningar.

Läser du utbildningen på plats så har du tillgång till moderna laborationssalar med alla de programvaror du behöver.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU