Ny student 2018

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Högskoleingenjör i Mjukvaruteknik 180 hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga: Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Hagelbäck och är programansvarig för programmet. Tillsammans med ett stort antal lärare vill jag hälsa dig välkommen till två (eller fler) riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På dessa sidor försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du maila eller ringa 0480-497707.

Utbildningen startar den 3 september (klockan 09.15) med välkomnande i Kalmar, jag räknar med att du är på plats då. Har du ingen möjlighet att delta så kommer informationen att spelas in och publiceras nedan efter det att aktiviteten genomförts. Du behöver inte kontakta mig och anmäla förhinder.

Utbildningsstart

Måndagen den 3:e september, kl 09.15-12.00
På plats: Sal Kalmarsund (Brofästet Hotell & Konferens, Kalmar Nyckel, Vänster vid huvudingång)

Introduktion, eller så kallad “Nollning”

För att få dig att trivas lite extra så kommer vår studentförening att anordna en introduktion under två veckor för dig och dina kurskamrater. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar redan veckan innan utbildningsstarten. Mer information om detta har du fått från/hittar du på studentföreningen SPIIK.

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:
Schema för Högskoleingenjör i mjukvaruteknik

Hitta hit

Jag har sammanställt en enkel karta över Kalmar Nyckel som är den byggnad i vilken vår utbildning är lokaliserad.

Datorkonto

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt datorkonto. Med hjälp av kontot så kan du bland annat:

  • Registrera dig på de kurser du ska läsa.
  • Få tillgång till ett mailkonto som används för att göra viktiga utskick till dig.
  • Få tillgång till speciella utbildningsresurser på andra tjänster som t.ex. GitHub.
  • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Här hittar du instruktioner för hur du hämtar ut ditt datorkonto. Har du möjlighet så försök ordna ditt datorkonto redan innan uppropet. För dig som läser på distans är det än viktigare att fixa datorkontot så fort som möjligt (dock inte tidigare än 8/8).

“Upprop”

På utbildningen har vi inget traditionellt upprop vid introduktionstillfället. Istället självregistrerar du dig via https://lnu.se/student. Du behöver logga in med ditt datorkonto för att kunna genomföra registreringen.

Kurslitteratur

Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.

De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Mjukvaruteknik – introduktion med projektarbete” och “Grundläggande matematik för ingenjörer“.

Mjukvaruteknik – introduktion med projektarbete:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här (se längst ner i kursplanen).

Frågor kring denna kurs besvaras av mig, Johan Hagelbäck.

Grundläggande matematik för ingenjörer:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här (se längst ner i kursplanen).

Frågor kring kursen Grundläggande matematik för ingenjörer och dess litteratur besvaras av Oduor Olande.

Utrustning

Oavsett om du studerar på campus ska du ha egen bärbar dator med till undervisningen. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. Det visar sig att oavsett om vi erbjuder datorer på plats i Kalmar så väljer de flesta studenter väldigt snart att skaffa egna datorer.

Utrustningskrav:

  • Bärbar dator (med Windows, Linux eller OSX)

Programvaror

För att kommunicera med kursledningen och genomföra redovisningar etc. används ofta programvaran Skype som jag rekommenderar att du installerar och provar redan innan kursstart (om du inte redan använder den det vill säga).

För att sköta kommunikation i kurser, chatta med kurskamrater etc. så använder vi webbtjänsten “Slack“. Här har du en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt datorkonto.

Hur ska jag förbereda mig?

Många av våra studenter kan vittna om att utbildningen är tuff och tidskrävande. Detta gäller speciellt om man inte tidigare har någon erfarenhet av programmering. Du behöver vara beredd på detta vara mentalt förberedd på att behöva plugga hårt första halvåret. Ju bättre förberedd du kan vara, desto större möjligheter har du att klara av utbildningen på ett bra sätt.

Är du helt ny inom området så rekommenderar vi att du tittar på någon av de MOOC-kurser som ges inom datavetenskap. Dessa kurser ger en introduktion till ämnet (computer science) och går igenom lite grundläggande programmering. Mycket kommer vi givetvis att repetera, men tidigare studenter har vittnat om att de tycker att dessa kurser gett dem en extra bra start på utbildningen. Det första programmeringsspråk du kommer att stöta på är Java och det är ingen dum idé att titta på någon av de onlineresurser som finns kring Java. Återigen är det inget krav att gå någon av dessa kurser men det är starkt rekommenderat.
Förslag på MOOC-kurser att läsa:
En MOOC (Massive Open Online Course) är kurser från Universitet runt om i världen som ges helt öppet och fritt. Du går igenom kurserna självständigt genom tillhandahållet material och självrättande quizz. I vissa fall skickar man in uppgifter som andra studenter rättar. MOOCS är normalt sett helt gratis och öppna för vem som helst att läsa men på vissa kurser kan avgifter förekomma.
Online-kurserna ovan har delar som är gratis och som är utmärkta som en introduktion inför programmet.

Var kan jag få svar på frågor?

Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår grupp i Slack. Det går även bra att skicka frågor på mail. Jag försöker svara så gott jag kan under semestern! Har du frågor kring administration/registrering etc. så kan du också kontakta Catrine Bramhag som är vår studieadministratör.

Återigen, Välkommen till tre spännande och intressanta år!

/Johan Hagelbäck (johan.hagelback@lnu.se)

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU