Johannes Holmberg – Webbutvecklare

Titel:

Jag skulle vilja kalla mig Webbutvecklare då jag agerar i de flesta delarna i utvecklingen.

Verksam:

I Stockholm för tillfället.

Länkar:

http://www.johannesholmberg.se
http://sodertv.se/
http://twitter.com/jholmberg

Webbläsare:

Det växlar från dag till dag, Firefox, Google Chrome och Safari är riktigt bra allihop och jag använder alla från och till.

Favoritsidor just nu:

http://css-tricks.com/
http://www.smashingmagazine.com/
http://net.tutsplus.com/
Tre fantastiska sidor med både inspiration och nyttiga tips.

Utvecklar helst med/i:

CSS
jQuery
Wordpress
XHTML

Operativsystem:

För tillfället Windows Vista, inväntar 7:an med stor nyfikenhet.

Campus/Distans:

Jag läste campus första halvåret och resterande på distans.

Berätta lite om din bakgrund och vad du håller på med nu.

Jag är en 22-årig kille från Sundsvall. Hade en Mediautbildning från gymnasiet i grunden när jag började läsa Webbprogrammering på Högskolan i Kalmar. Sommaren 2009 när jag tog examen blev jag erbjuden en projektanställning på Internetfilm AB i Stockholm. Projektet bestod i att utveckla en lokal webb-tv kanal som skulle innehålla inslag och reportage om Södermalm i Stockholm. Efter nästan 2 månader släpptes Södertv.se (som projektet heter) i en första betaversion och byggs nu ständigt på med ny funktionalitet.

Bild på Johannes
Vilka områden inom webbutveckling tycker du är intressantast?

Jag tycker klientsideutvecklingen är den absolut intressantaste delen inom webbutveckling, eftersom jag gillar att strukturera saker och ting på korrekt sätt. Det är alltid en utmaning att få sin HTML och CSS på bästa sätt och varje gång jag jobbar på ett projekt lär jag mig nya saker. Det brukar cirkulera ett litet ordspråk runt om på bloggar som rör CSS – “It takes a minute to learn but a lifetime to master.” Kan inte annat än att instämma.

Vad tror du är viktigt att kunna för en webbutvecklare/webbprogrammerare om fem år?

Det är alltid svårt att sia om framtiden och inom fem år kommer det ha hänt otroligt mycket inom webbranschen. Det viktigaste för en webbutvecklare är att hålla sig uppdaterad, läsa bloggar och nyheter om vad som är på gång och ta till sig nya standarder.

Vilka verktyg använder du för webbutveckling?

Jag använder Photoshop för all grafikbearbetning, Aptana är min kodeditor som jag gillar skarpt. Körde tidigare Dreamweaver men har gått över till Aptana bland annat på grund av bättre intelliSense. För min lokala utvecklingsmiljö använder jag WAMP där det ingår en webbserver med PHP och MySQL som databashanterare.

Berätta hur en vanlig arbetsdag ser ut för dig?

Just nu ser mina arbetsdagar väldigt olika ut. Men jag kan gå igenom hur en av mina dagar såg ut i somras när jag jobbade intensivt med SöderTV. Dagen brukar börja vid 8-tiden på morgon. Det första som öppnas är mailen och det brukar alltid vara något inkommande från chefen som har förslag på hur sajten ska förbättras eller ny funktionalitet som han kommit på ska vara med. Vi brukar ta en diskussion över telefon där jag ger min syn på hans funderingar och förslag och sedan när vi är överens om något sätter jag igång kodandet.

Brukar skissa på hur nya funktioner ska se ut i Photoshop först, sedan när man är hyfsat nöjd går man över på koden och strukturerar det ungefär som man har skissat det med någon ploj information. Sen kör man programmeringsdelen så att informationen blir rätt och hämtas korrekt ur databas eller liknande. Dagen brukar sluta runt 5 nån gång på eftermiddagen och lunch tas när jag känner för det.
Berätta om något uppdrag du jobbat med.

Eftersom jag har snackat ganska mycket om SöderTV så kan jag gå igenom en annan sajt som jag gjorde innan som heter Sommartipset.se. Tanken med sommartipset var att folk skulle kunna hitta och dela med sig av sommarställen, cafeér, restauranger med mera. Den tuffaste biten i arbetet var helt klart design – och CSS-delen, ville ha något lite annorlunda och som stack ut designmässigt. Sajten är byggd i mitt absoluta favorit CMS: WordPress som jag tycker är fantastiskt att arbeta med. Jag hann dock aldrig riktigt marknadsföra sajten ordentligt då SöderTV-projektet dök upp i slutfasen av detta, men nästa sommar kan det nog bli lite fokus här om tiden finns.

Vad tror du om framtiden för en webbutvecklare?

Jag tror framtiden för webbutvecklare är väldigt ljus. Det utvecklas ständigt nya tjänster och företag uppdaterar sina webbsidor för att få ett bra ansikte utåt. Internet är det viktigaste kommunikationsmedlet i det moderna samhället, så där tror jag helt klart att jobb kommer att finnas.

Hur tror du vi kommer använda webben i framtiden?

Att leta information och kunskap har alltid varit den viktigaste aspekten i Internetanvändandet och jag tror att det kommer att vara hörnstenen även i framtiden. Men det kommer ständigt nya sätt att använda webben på, det som har seglat upp väldigt mycket de senaste åren är ju dom sociala nätverken som tex Facebook, Twitter och Bloggy för att ha koll på och känna gemenskap med vänner även när man inte ses “in real life” så att säga. En annan sak som kommit starkt på slutet är webb-tv användandet och alla tv-kanaler verkar hänga på tåget att lansera en webbversion av deras tv-kanal.

Hur tror du att du kommer använda din kunskap i framtiden?

Förhoppningsvis kommer jag använda min kunskap till att bygga moderna, stilsäkra och användarvänliga webbsidor för kunder, oavsett om jag jobbar på en webbyrå eller som frilansare.

Vad kunde du innan du började läsa webbprogrammering i Kalmar?

Jag kunde bygga enklare statiska webbsidor genom att layouta sidor med hjälp utav tabeller, hade i princip ingen CSS-kunskap alls och PHP och ASP.NET hade jag överhuvudtaget inte ens rört i.

Om du hade varit student igen. Vad hade du gjort annorlunda?

Gett mig lite mer tid att leka fram saker. Oftast när man gjort färdigt en laboration gick man på nästa, vissa gånger kunde man testat och gjort om labben på lite andra sätt. Men det är ju alltid nya deadlines så jag förstår att man gick vidare så snabbt man kunde.

På vilket sätt har utbildningen hjälpt dig?

Utbildningen har hjälpt mig att få en mycket god grund att stå på som webbutvecklare. Jag fick lära mig nya tekniker och alltid på korrekt sätt. Det finns många områden att syssla med inom webbutveckling och jag tycker att utbildningen presenterade och gick igenom de flesta från grunden. Nu är det upp till en själv att fördjupa sig inom det man tycker är mest intressant, och för min del är det klientutvecklingen.

Vad tycker du saknades på utbildningen när du läste?

Jag har tidigare skrivit en utvärdering av utbildningen på min blogg som du kan läsa här (http://www.johannesholmberg.se/utvardering-av-webbprogrammering/). Men kortfattat så saknade jag mer och djupare kurser inom PHP och även utbildning inom databashanteraren MySQL som knappt behandlades överhuvudtaget.

Welcome to CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Student account

To log in you need a student account at Linnaeus University.

Read more about collecting your account

Log in LNU