Ida Franceen – Frontendutvecklare

Titel:

Jag brukar anpassa min titel efter vilken person jag pratar med. Är det en kund eller en arbetsgivare så säger jag programmerare/webbutvecklare eller frontendutvecklare. Det beror på situationen. Pratar jag däremot med min morfar så jobbar jag med data.

Verksam:

I Stockholm och till viss del i Uppsala.

Länkar:

http://kolombiken.com
http://twitter.com/kolombiken

Jag bloggar även på swedishfika.com och twittrar en del på twitter.com/swedishfika

Webbläsare:

För att surfa, leta fakta och läsa artiklar så använder jag Google’s Chrome på Big Comp (min PC) och Safari på J-W (min MacBook). Jag brukar titta på videoklipp i Opera (av någon skum prestanda-anledning.)
När det gäller utveckling så är det (olika versioner av) Firefox som gäller i första hand. Sen sköter jag testning i “övriga” webbläsare.

Favoritsidor just nu:

http://html5doctor.com
http://xkcd.com
http://sneakernews.com/

Utvecklar helst med/i:

JavaScript (tack JQuery!)

Operativsystem:

Mac OS X, Windows Vista och Ubuntu. Sen testar jag även det jag utvecklar först å främst i Windows XP men även Windows 7 och ibland i Googles Chrome.

Campus/Distans:

Campus (is the shit!)

Berätta lite om din bakgrund och vad du håller på med nu.

Jag har ett eget företag som jag frilansar genom. Det senaste året har jag även jobbat en hel del som konsult.

Ida Franceen

Vilka områden inom webbutveckling tycker du är intressantast?

Helt klart så är frontis-koden något som jag brinner för. Jag är även väldigt intresserad av de flesta områden som ligger nära frontend. Användbarhet, tillgänglighet, interaktionsdesign, copy, SEO, även kodning på serversidan (PHP framför allt), utveckling för CMS, testning etc. Jag kan göra listan alldeles för lång.
Det skulle vara lättare att räkna upp vad jag inte är intresserad av. Jag har inget gigantiskt intresse för servrar. Jag kan tycka att det är trevligt att få saker att fungera genom att använda terminalen men finns det ett bra GUI som jag kan använda istället så väljer jag det. Jag är helt enkelt ingen bakis (backend-utvecklare). Jag föredrar att ha en mycket liten man, gärna med väst och runda glasögon, (har dock inte träffat någon sådan ännu), som sköter servrar, nätverk och gärna hårdvaran också, så att jag slipper det jobbet.

Vad tror du är viktigt att kunna för en webbutvecklare/webbprogrammerare om fem år?

Jag tror inte på att något speciellt kunskapsområde i sig kommer att vara extra viktigt utan det som är och kommer att vara viktigast är kunskapen om hur man hittar kunskap. Att veta var och hur man hittar information och förstå vad som krävs för att komma i mål med det man utvecklar.

Vilka verktyg använder du för webbutveckling?

Det beror på om jag sitter på Big Comp (PC) eller J-W (MacBook). Får väl ta och lista båda. Vi kör Big Comp till vänster och motsvarigheten i J-W till höger. XAMPP / Apache (egentligen samma saker här), Notepad++ / Smultron, Mysql Query Browser / Sequel Pro och sen använder jag Eclipse med Aptana Plugin.
På J-W använder jag även CSSEdit för CSS-utveckling och Versions när jag tycker att subversion i Eclipse är för jobbigt.

Berätta hur en vanlig arbetsdag ser ut för dig?

Det beror helt på. När jag inte har konsult-tjänst så brukar min arbetsdag börja runt lunch. Jag läser och svarar på mail och går igenom alla blogg-inlägg som ramlat in under natten. Sedan sätter jag igång att jobba. Medan det fortfarande är kontorstid så brukar kunder ringa och stämma av olika saker med mig. Vid fyra-fem-tiden har jag en gigantisk paus för att äta och gå ut och göra något mer verklighetsrelaterat. Arbetsdagen fortsätter sedan på kvällen. Hur tidigt på kvällen jag börjar igen beror oftast på hur mycket jag har att göra men jag slutar i princip aldrig jobba före klockan två. Oftast kan det bli sent. Fyra-tiden på natten är inte ovanligt.

Som konsult måste man däremot vara enormt anpassningsbar. De ställen jag varit på hittills har tillämpat flexibel arbetstid men eftersom de ofta arbetar enligt scrum och vill ha ett möte (oftast) på morgonen så kan det omöjligt bli tok-flexibelt.
Jag som konsult brukar försöka komma till jobbet tidigt. Jag är aldrig helt vaken när jag ramlar in på kontoret trots att jag brukar göra mitt bästa genom att alltid lyssna på högljudd musik på vägen dit. Det första jag gör är därför att snigla iväg till kaffe-maskinen.
Sedan brukar jag kolla av min jobb-mail och koppla upp mig på skype för att hålla kontakten med övriga arbetskamrater som inte sitter på face-to-face-avstånd. Efter dessa ritualer är det bara att börja gnaga på lapparna med arbetsuppgifter som sitter uppe på den stora vita tavlan. Under dagen kan det vara en del möten å annat pyssel (som att flytta omkring lapparna på stora tavlan). Fika är även en viktig del och vi har där jag är nu även en lapp för fika-inköp uppsatt på den stora tavlan. Denna lapp flyttas till “in progress” när någon snäll människa traskar iväg och köper grejer och sedan flyttas lappen igen till “ready for test” när det börjar dra ihop sig. Testning av fika-inköp tycker jag personligen är en mycket bra och viktig del av arbetsdagen. Jag är seriös här. En paus ibland där man kan prata och diskutera lite mer avslappnat med sina kollegor är verkligen viktigt både för att bibehålla en bra stämning men också för att svetsa samman utvecklingsteamet.
Jag är hemma från jobbet lite beroende på när jag kom dit på morgonen men eftersom jag har eget företag vid sidan om så är min arbetsdag inte slut ännu. På kvällar (och ibland om det kör ihop sig) nätter så jobbar jag vid sidan om konsultandet med mina frilans-uppdrag.

Vad tror du om framtiden för en webbutvecklare?

För den som gillar att jobba hårt och länge och helst som anställd på ett stort företag så tror jag att framtiden är väldigt ljus. Det finns just nu som jag upplever det ett underskott på duktiga utvecklare som behöver fyllas.

Hur tror du vi kommer använda webben i framtiden?

Jag tror att vi kommer att använda den på alla möjliga sätt till alla möjliga saker. Webben, tror jag, kommer att vara en naturligt integrerad del i de flesta vardagliga sysslor och utryck som “att vara uppkopplad” kommer att försvinna eftersom allt och alla ständigt kommer att vara uppkopplade.

Hur tror du att du kommer använda din kunskap i framtiden?

Jag kommer att använda den kunskap jag har till att utveckla mig själv och bli bättre.

Jag tror att en bra utvecklare förstår och arbetar aktivt med webben. Det vill jag göra både nu och i framtiden.

Jag har även en del andra planer men de är lite för diffusa för att prata om just nu. Men den som lever vidare får se!

Vad kunde du innan du började läsa webbprogrammering i Kalmar?

Jag var grym på att copypejsta “kod”.

Om du hade varit student igen. Vad hade du gjort annorlunda?

Jag hade läst mindre böcker och mer webb.

På vilket sätt har utbildningen hjälpt dig?

På alla sätt. Främst genom att jag fick upp ögonen för att det fanns bra och mindre bra sätt att göra saker på. Innan jag började på utbildningen var jag nöjd om jag lyckats klistra ihop något som man kunde se på i Internet Explorer.

Vad tycker du saknades på utbildningen när du läste?

Praktisk förankring.

Welcome to CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Student account

To log in you need a student account at Linnaeus University.

Read more about collecting your account

Log in LNU