Ny student 2012

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Webbprogrammerare 120hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Leitet och är programansvarig för programmet. Jag tillsammans med ett stort antal lärare vill hälsa dig välkommen till två (eller fler) riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På dessa sidor försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du ställa dem här som kommentarer alternativt maila, ringa eller kontakta mig på Twitter.

Som du säkert vet så går det att läsa utbildningen antingen på plats här i Kalmar eller på distans. Du som läser på distans behöver inte ta dig till Kalmar för några träffar, om du inte vill det vill säga.

Utbildningen startar den september (klockan 09.15) med välkomst och upprop i Kalmar, jag räknar med att du som läser på campus är på plats då. Du som läser på distans kommer att kunna vara med live. Har du ingen möjlighet att delta så kommer informationen att spelas in, men det är då viktigt att du kontaktar mig så att jag kan skicka information till dig kring detta.

Upprop

Måndagen den 3 september, kl 09.15-10.15
På plats: Sal Kalmarsund (Brofästet Hotell & Konferens, Kalmar Nyckel, Vänster vid huvudingång)
På distans: https://connect.sunet.se/kalmarsund/ (Testa gärna att logga in med ditt nyuthämtade datorkonto)

Introduktion, eller så kallad “Nollning”

För att få dig att trivas lite extra så kommer vår studentförening att anordna en introduktion under en vecka för dig och dina kurskamrater. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar redan veckan innan uppropet. Mer information om detta har du fått från/hittar du på studentföreningen SPIIK.

Väljer du att delta helt från distans så är inte just nollningen så mycket för dig, om det inte är så att du vill besöka Kalmar under just denna vecka och eventuellt lära känna några av dina nya klasskamrater.

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:

Schema för Webbprogrammerare Campus

Schema för Webbprogrammerare Distans

Schemat kan verka skrämmande till en början men observera att det i schemat finns en gruppindelning A, B, C, D, E, F, G, H, I, J. Vid tillfällen märkta enligt exempelvis “Webbprogrammerare H12 Distans.I” så är det bara en del av studenterna som ska delta. Du kommer att få mer information om detta under första dagens introduktion.

Hitta hit

Jag har sammanställt en enkel karta över Kalmar Nyckel som är den byggnad i vilken vår utbildning är lokaliserad.

Datorkonto

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt datorkonto. Med hjälp av kontot så kan du bland annat:

  • Få tillgång till programhemsidan och kurshemsidorna på vilka all den information som du kommer att behöva finns samlad.
  • Få tillgång till ett mailkonto som används för att göra viktiga utskick till dig.
  • Logga in mot det virtuella klassrummet för att arbeta med speciella programvaror.
  • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Här hittar du instruktioner för hur du hämtar ut ditt datorkonto. Har du möjlighet så försök ordna ditt datorkonto redan innan uppropet. För dig som läser på distans är det än viktigare att fixa datorkontot så fort som möjligt.

Kurslitteratur

Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.

De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Webbteknisk introduktion” samt “Inledande programmering med C#”. C#-kursen är den enda av kurserna som har obligatorisk litteratur och vi rekommenderar att du beställer den så fort som möjligt så du har den tillgänglig vid kursstart.

Webbteknisk introduktion:

Rekommenderad referenslitteratur är Designing with web standards 3rd edition av Jeffrey Zeldman, ISBN 0321616952.
Detta är en klassiker inom området och fungerar utmärkt som trevlig läsning i hängmattan i sommar. Det är inte superviktigt att ha denna för kursen, men som blivande webbprogrammerar är den ett måste att ha läst.
Frågor kring kursen Webbteknisk introduktion och dess litteratur besvaras av mig, Johan Leitet, eller direkt i kommentarsfältet nedan.

Inledande programmering med C#:

Den rekommenderade kurslitteraturen är Essential C# 4.0 av Mark Michaelis, ISBN 978-0-321-64969-0.

Boken är för nybörjare på programmering med C#, men innehåller även intressanta delar för den mer erfarne C#-programmeraren. En utmärkt referensbok att ha i närheten av tangentbordet även efter kursens slut!

Frågor kring kursen Inledande programmering med C# och dess litteratur besvaras av Mats Loock

Annan utrustning (för dig som ska läsa på distans)

Hårdvara

Ska du läsa utbildningen på distans så kräver vi att du har tillgång till en modern dator utrustad med webbkamera och headset. Du hittar mer information om vad vi anser vara en modern dator under utbildningen/faq.
Vad det gäller uppkoppling så kan du läsa även om detta på länken ovan. Vår rekommendation är minst 2 Mbit/s ADSL och helst inte en uppkoppling via mobilt bredband. (då detta har en tendens att fungera dåligt vid exempelvis videosamtal och strömning av föreläsningar).
Om du inte har webbkamera och/eller headset redan idag så rekommenderar jag att du införskaffar detta innan kursstart.
“Räcker det inte med den inbyggda mikrofonen i datorn?” Mitt svar är kort och gott: nej, av erfarenhet vet vi att detta ofta är en källa till dålig ljudkvalitet och problem vid redovisningar. Headset och webbkamera är det som gäller. Testa även att kamera och ljud/mikrofon fungerar redan innan kursstart.

Mjukvara

För att kommunicera med kursledningen och genomföra redovisningar etc. används ofta programvaran Skype som jag rekommenderar att du installerar och provar redan innan kursstart (om du inte redan använder den det vill säga).
Förutom Skype så används även Adobe Connect flitigt för exempelvis strömmande föreläsningar och laborationer. För att Adobe Connect ska fungera så behöver du ha Flash installerat på din dator, gärna senaste versionen.

Hur ska jag förbereda mig?

Detta är en av de vanligaste frågor jag får varje år. Av den anledning har jag skrivit en bloggpost om just detta som jag rekommenderar att du kikar på.

-> Hur förbereder jag mig för utbildningen?


Var kan jag få svar på frågor?

Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår sida på Facebook. Det går även bra att skicka frågor på mail eller ställa frågor via Twitter.

Återigen, Välkommen till två spännande och intressanta år!

/Johan Leitet (johan.leitet@lnu.se, @leitet)

Welcome to CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Student account

To log in you need a student account at Linnaeus University.

Read more about collecting your account

Log in LNU