Peer-review 3

TÄNK PÅ!

Jag vill till sista peer-reviewen och slutexaminationen påminna alla att göra det så enkelt för testaren och examinatorn som möjligt. Fyll databasen från seed-filen man ska inte behöva sitta och mata in saker manuellt för att testa applikationen. Var gärna övertydliga i instruktionerna då jag märker att många får lägga tid på när man är lite vag på detta. Speciellt gäller detta med hur man ska jobba med API-nycklar och inloggningsprocessen.

Helst hoppas jag att alla försöker publicera sin applikation så man slipper installera den utan att man faktiskt kör den från en server. Det är en bra lärdom att faktiskt kunna lägga upp sin färdiga applikation. Det finns en inspelad film om hur man publicerar sin RoR-applikation på Digital Ocean. De av er som kör andra ramverk än Ruby On Rails har jag varit på extra om detta för att undvika onödiga problem vid testningen.

Tänk också på att lägga tid på den feedback man ger istället för att bara skriva att “det mesta funkar fint”. Observera att även kvalitén på feedbacken är examinerande

I denna kursen kommer en av de centrala delarna bestå i så kallad peer-review, på svenska även kallat referensgranskning. Det innebär i korta drag att ni kommer få studera varandras lösningar på de olika problemdelarna i kursen. Tanken med steget är dels att ni ska få visa er kunskap genom att analysera och ge kommenterar på andras kod samt förhoppningsvis också få bra feedback på er egen kod. Tanken med denna del är inte att ni på något sätt ska sätta betyg på varandra utan mer kunna pusha och ge varandra god feedback. Dessutom är det viktigt att kunna stiga ur sin egen bubbla och reflektera över andras arbete.

GitHub

Då vi kursen använder GitHub för kodhantering kommer vi också använda deras verktyg för att diskutera kod. De flesta av er använder förmodligen öppna repositorier och att studera andra kod blir då lätt. Man kan välja att forka ut applikationerna eller att klona ut dem för att studera koden.

Under tiden du studerar koden lämnar du feedback på koden via GitHubs funktion “issues”. Läs igenom denna guide och få en insikt om hur den funkar och hur man kan kommunicera via github. Vill du kan du såklart forka projektet och göra egna ändringar på koden och föreslå dessa genom en “Pull request”

Vad gör läraren?

Jag kommer såklart övervaka era repon och framförallt koncentrera mig på hur ni lämnar kommentarer och feedback vilket skvallrar om er kunskap i området. Fortlöpande under kursen antas och kontrolleras också att ni rättar till eventuella buggar i er applikation och stänger de issues som ni fått. Kommentarerna på koden ska ha lite innehåll och inte bara “bra”, “ok” utan ge dem lite innehåll.

Arbetsgång

1. När du känner dig klar med din uppgift gör du en release/tag på din kod

2. Anmäl dig att du är färdig för att delta i peer-review (obligatoriskt i kursen). Din applikation ska vara färdig! Sista datumet för detta är 18 mars, 0800. Du hittar anmälningsformuläret nedan.

3. På fredag (18/3) eftermiddag kommer du få ett mejl med länkar till ett repo som du ska göra din peer-review på. Du studerar koden. Laddar ner och testköra applikationen och ger din feedback via GitHub. Du ska också för varje repo fylla i ett mindre formulär kring din granskning.
Länken till formuläret kommer finnas i mejlet med länkarna till de två repon du ska undersöka. OBS! Att kunna analysera och ge bra feedback är ett examinerande moment och du ska alltså gå igenom applikationen och ge mer feedback än bara “Det ser bra ut!”

4. Din peer-review ska vara gjord senast onsdag 23 mars. Se till att gå igenom de kommentarer du fått och kom ihåg att github kan användas för att före en diskussion kring koden. Känns diskussionen färdig eller att du fixat en bugg så gör en “close” på den “issue” du arbetat med.

5. Frågor? Ställ dem i kursens slack-kanal…

6. Skriv också ett meddelande till examinatorn i din readme-fil där du beskriver din tjänst du gjort samt även eventuella funktioner/tekniker/delar som du tycker är betygshöjande i din tjänst
(registringsapp, API och Klientdel)

7. Slutlig bedömning och betyg kommer via mejl från examinatorn inom tre veckor.

Anmälningsformulär – Indikerar att du är färdig för granskning

Det är nu för sent att anmäla sig här

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU