Efter kursavslut har jag ingen möjlighet att ta hand om eftersläntrande uppgifter, eftersom jag då startar upp en sommarkurs på intensivfart med ett 100-tal nya studenter. Om du har labbar kvar att redovisa, kan jag efter överenskommelse istället rätta dem under “omtenta”-veckan 35. Edit: ändrad tid till: vecka 37! Ett sådant undantag ska ha avtalats med kursledaren i god tid före kursavslut den 3 juni! OBSERVERA – förutsättningen för rättning är att labbarna finns i brevlådan senast 26/8 11:59. Edit: ändrad tid: 9/9 23:59! (Nästa möjlighet att examinera kursuppgifter är genom att omregistrera sig för kursen under kommande läsår.)
En sista – men viktig – insats vill jag be dig om, medan du fortfarande är aktiv på denna kurswebb! En länk för att genomföra kursvärdering kommer den 30 maj att skickas till den student-Epostadress som du fått från LNU. Jag är mycket tacksam för din återkoppling kring kursen vilken hjälper oss att förbättra den, därför vore jag mycket glad om du ägnade lite tid åt att dela med dig av dina erfarenheter! (OBS – notera att enkäten som standard visas på engelska, men du kan enkelt välja en svensk version av formuläret – se övre högra hörnet av fönstret!)
Avslutningsvis ber jag att få återkomma med (personlig) betygsinformation till var och en, och till dig som jag inte kommer till tals med på annat sätt vill jag passa på att önska en skön sommar!
]]>Jag påminner alla: Läs noga informationen i föregående inlägg! … och säger “heja på” till er som kämpar med de allra sista kursuppgifterna!
]]>Viktigt! Kursens sista “ordinarie” stegtest (4_A) är ett översiktstest och är därför mer omfattande än tidigare test. Detta innebär att största andelen frågor bygger på innehållet i steg 1 – 3 och enbart en mindre del täcker in moment från det avslutande steg 4. Antalet uppgifter är denna gång 32 stycken och därför har du också längre tid till förfogande, dvs. 2 timmar. För att förtydliga vilket fokus som provet har, så ligger alltså vikten på baskunskaperna från de första tre kursstegen, medan ca 25 % av frågorna berör sista steget. Detta slutprov genomförs enligt samma rutiner som övriga test, med ett visst undantag – det kan inte “plussas”. Om du misslyckas att uppnå godkänt resultat (50 %) erbjuds du ett omprov men du kan alltså inte påverka ett redan godkänt slutprov genom ”omtest”. Därför är det viktigt att du är väl förberedd till provet den 20-21/5. De sista möjligheterna att göra omtest för denna kursomgång ges därefter 27-28 maj.
Jag önskar alla lycka till med slutspurten!
]]>Man får, som du nog vet vid det här laget, ingen återkoppling av vilka svar på frågorna som är felaktiga eller rätt . Detta är en (av flera) säkerhetsfunktioner, som vi dock hoppas kan kompenseras av en förmånlig möjlighet att göra flera “omtest”, samt av det faktum att du får ha kursboken samt ev. utskrivet kursmaterial tillgängligt under provet.
För de av er som upplever eller ger signaler om att kursarbetet är ”tungt och svårt” … ; Jag kan inte tillräckligt ofta påminna om den online-baserade support som är tillgänglig varje vecka! Har du behov av ett special-bokat handledningspass, så hör av dig med en förfrågan!
Lycka till med ditt stegtest!
]]>De fördefinierade filer, som ibland bifogas till laborationerna, ska fungera med Visual Studio 2017. Men det har under åren visat sig att vissa filtyper (t.ex. .obj-filer) inte alltid är kompatibla med andra VS-versioner eller kompilatorer. Lägg därför inte ner tid på att försöka lösa sådana fel, utan uteslut i sådana fall .obj-filerna och använd istället den källkod (.cpp-filer) som finns, alternativt kontakta mig , så att vi kan lösa det på annat sätt.
Problem kan eventuellt också uppstå (exempelvis i labb1, “En texthanterare”) med den teckenkodning som gäller i bifogade .txt-filer. Detta kan oftast lösas genom att du sparar om aktuell fil i annat format; Öppna textfilen, välj “Save as” och öppna önskad “Encoding” (Unicode, UTF-8 … osv.) i den nedre dropdown-lista som ligger intill “Save”-knappen. Hör av dig om problemen inte går att lösa på något av dessa sätt!
]]>Eftersom både kodens kvalitet (läsbarhet, förståbarhet, effektivitet…) och programmets kvalitet (användarvänlighet, felsäkerhet, “usability”…) är viktiga faktorer när era kursresultat bedöms, så är detta något jag ger relativt stort utrymme vid just den första laborationsrättningen. I professionella sammanhang ställer marknaden motsvarande krav på din programmeringskompetens, varför jag hoppas att du ser mina rättningskommentarer som användbara förbättringstips! (Genom att följa dem, riskerar du förhoppningsvis bara att höja din konkurrenskraft på området… )
Kvalitetsfrågor är inte alltid så enkla att förstå eller tillämpa! Det som verkar meningslöst och “overkill” i en liten labb kan ha avgörande betydelse för prestanda eller användbarhet i större sammanhang. Om vissa labbkrav eller rättningsprinciper känns svåra att begripa sig på, är det därför bra att ha i åtanke, att det är ett större syfte som ligger bakom!
Psst…! Påminner också om stegtest 2, som är aktuellt kommande weekend – 22-23 april!
]]>Helgens stegtest tycks ha fungerat utan problem, trots att test-situationen kanske var ny och lite förvirrande för en del av er. Jag påminner om möjligheten att göra omtest, som alltid finns vid kommande ordinarie provtillfälle – även om du bara vill förbättra ditt resultat (det bästa av tre möjliga försök räknas).
Jag påminner igen om det “obligatoriska uppropet”, som nu genomförts för att ge universitetet bekräftelse på ditt kursdeltagande. Du som velat fortsätta vara registrerad på kursen har nu besvarat detta ”upprop” genom att genomföra de examinationer som var aktuella vid vår första deadline (= redovisat labbar eller gjort stegtest). Om du ansåg dig ha speciella skäl för uppskov, förväntas du ha tagit kontakt med mig innan deadline. Har du avstått från att svara, räknar vi detta som bekräftelse på att du inte längre önskar delta i kursen. Alla som inte hört av sig med andra önskemål till angiven deadline, blir därmed automatiskt avregistrerade.
Slutligen önskar jag er alla lycka till med nya utmaningar på steg 2!
]]>För att göra kursens teori-prov i QuizMaster, behöver du använda det virtuella klassrummet. (OBS – inte virtuella handledningsrummet i Adobe Connect). För att försäkra dig om åtkomst bör du i god tid innan helgen logga in och göra det “provtest” som alltid finns tillgängligt för att testa funktionen.
(Du som gör provet från en dator med annat OS än Windows använder en alternativ “fjärrskrivbords”-klient så som jag tidigare tipsat om.)
OBS – Riskera inte att avregistreras från kursen p.g.a. missad deadline!
Vi påminner om vårt obligatoriska “upprop” som görs 3 veckor efter kursstart (9/4), då universitetet vill ha bekräftelse på att du faktiskt deltar i kursen. Du deltar i uppropet genom att utföra den första examinationen (stegtest + laborationsuppgifter).
Du som inte varit aktiv i kursarbetet fram till första deadline blir automatiskt avregistrerad om du inte har fått särskild dispens för senare examination. Hör därför av dig snarast, om du anser dig ha giltiga skäl för uppskov – dvs. mejla mig (Anne) innan stegets deadline för att förhindra en automatisk avregistrering!
]]>Passar nu på att önska er alla en GLAD och härligt avkopplande PÅSK-helg!
]]>