Igår påbörjade vi steg 3, vilket innebär att halva kursen är genomförd. Detta betyder att du faktiskt har tagit dig över den svåraste delen i kursarbetet, då steg 2 av erfarenhet brukar anses som “tuffast”. Det objektorienterade konceptet med “klasser och objekt” är en abstrakt företeelse, som tar tid att förstå och hantera. Men även om du kanske fått lägga ner ett hårt arbete, så lönar det sig och när du nu går vidare hoppas jag att du ska uppleva resterande steg som “bekvämare”!
Funderingar kring kodens format och vilka krav vi ställer på den är en annan vanlig “tröskel” när man är nybörjare. De första rättningssvaren innehåller ofta kommentarer på hur din kod kan förbättras, därför vill jag ge ett tips som förenklar för både dig och mig! Om du är osäker på hur programkoden ska utformas – använd gärna det bekväma formateringsverktyg som finns inbyggt i Eclipse:
Markera programkoden, högerklicka och välj Source -> Format (alternativt Correct Indentation), så formateras koden automatiskt till den rekommenderade Java-standard vi vill se! Om du tar detta för vana i alla labbar du redovisar, ökar chanserna till bättre betygsomdöme i kursen!
Glöm heller inte bort den viktiga dokumentationen av koden (= kommentarer i olika former)! Kommentarer har förstås inget egenvärde och ska aldrig överdrivas, men en god kommenteringsteknik höjer kodens läsbarhet, samt ger mig viktig information om hur du tolkar och motiverar den programlogik du valt. Kommentera därför alltid dina lösningar, men bara sådan funktionalitet som inte uppenbart framgår av syntax (eller kodens identifierare). Som minst ska du förse alla klasser (samt dess metoder!) med ett sammanfattande kommentarshuvud. Också detta är en plusfaktor vid kvalitetsbedömning av redovisade uppgifter. =)