Programvaror

Under kursen så kommer programvarorna Adobe Illustrator och Adobe Photoshop att användas. Val av verktyg för gränssnittsutveckling styrs av typ av utvecklingsprojekt man väljer att göra (samordnas med kursen Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt).

Illustrator icon Adobe Illustrator – programvara för att skapa vektorgrafik 

Photoshop icon Adobe Photoshop – programvara för att skapa och manipulera bitmapgrafik 

Vilken version ska man ha? – Den nyaste versionen av programvarorna är Creative Cloud (CC), men det går bra att använda sig av tidigare versioner ändå bak till version CS1 (grundfunktionerna som är det vi fokuserar på i denna kurs är i princip oförändrade mellan versionerna). Om det är så att man växlar man mellan versioner (t ex om man använder en version hemma och en annan i datorsalen eller i det virtuella klassrummet) är det viktigt att hålla redo på vilket versionsformat man sparar sina filer i. CS-formaten är inte bakåtkompatibla vilket betyder att man inte kan öppna en fil som är sparad t ex i CS4-format i CS3-programmet. Det är däremot inget problem att öppna äldre versioner i ett nyare program. Man kan också alltid välja vilket format man vill spara till – och kan då t ex spara i CS3-format från CS4-programmet. Engelsk språkversion rekommenderas (exempel kommer att visas med engelsk version och det gör det så mycket enklare att utnyttja tutorials och annat material som man hittar på nätet), men svensk version kan också användas. Redovisning av alla uppgifter utom slutuppgift görs alltid i form av en bild-fil (för grafiska uppgifter) och påverkas därför ej av vilken version man väljer att använda.

Datorsalar

För campusstudenter finns programvarorna tillgängliga i följande datorsalar (aktuellt versionsnummer inom parentes):

  • Ny106 (CS4)
  • Ny107 (CS2)
  • Ny108 (CS2)
  • Ny109 (CS3)

Virtuella klassrummet

För distansstudenter finns programvarorna i version CS4 tillgängliga via det virtuella klassrummet (kan också användas av campusstudenter, men är framförallt till för distansstudenter)

Adress: http://voyager.lnu.se/vclassroom/

Notera att virtuella klassrummet inte fungerar med alla webbläsare. Internet Explorer är det som fungerar bäst. Du behöver dock inte gå via webbsidan för att koppla upp dig mot en dator i virtuella klassrummet. Du kan också koppla upp dig direkt via remote desktop. Du måste dock först kolla så att datorn du kopplar upp dig mot är ledig. Du kan kolla vilka datorer som är lediga genom att klicka på knappen märkt Check. Datorerna i det virtuella klassrummet kan också vara reserverade vissa tider (om så är fallet så finns information om detta på denna sida) – vänligen respektera dessa reservationer.

För att koppla upp dig med remote desktop gör du så här: Starta först remote desktop-programmet. I Windows Vista och Windows 7 hittar du det enklast genom att skriva in remote desktop/fjärranslutning i sökrutan på start-menyn. För Windows XP och äldre versioner av Windows så får du leta reda på mstsc.exe som normalt ligger i system32-katalogen. För att koppla upp anger du sedan den fullständiga adressen till datorn. NyVclass01.lnu.se för dator nummer 1, NyVclass02.lnu.se för dator nummer 2 osv. Sedan loggar du in på datorn med ditt vanliga datorkonto (notera att du måste skriva användarnamnet med domänprefix – så här: lnuaa111aa). Storleken på skärmen för den fjärranslutna datorn ställer man in under inställningarna innan man kopplar upp sig mot den.

Kör du mac så behöver du ett extraprogram för att koppla upp dig – ett sådant program finns att hämta här: http://www.microsoft.com/mac/products/remote-desktop/default.mspx

Programmen hittar du under Start>All programs>Adobe Design Premium CS4

Nedladdning av trial-programvaror

Samtliga program går att ladda ned som trial-versioner från Adobe (trial-versionerna gäller i 30 dagar från installation – vänta därför med att installera programvaran tills du ska börja använda den i kursen). Vi börjar med Illustrator för att sedan gå vidare till Photoshop, så installera Illustrator när kursen börjar, men du kan vänta med att installera Photoshop tills vi börjar med den. Sker det kan du dock alltid använda dig av virtuella klassrummet. Man kan bara ladda ner senaste versionen, som är Creative Cloud. Denna version skiljer sig något åt från CS3 som används i exemplen i kursen, men skillnaderna är små och du bör inte ha något problem att hänga med ändå. För den som är intresserad av att jobba mer med programvarorna så finns studentversioner av programvarorna till subventionerade priser .

Nedladdning av trial-versioner av programvarorna http://www.adobe.com/downloads/

Det finns också freeware-alternativ för vektorgrafik och bitmapgrafik. Funktionaliteten kan skilja sig åt något och det kan ta ett tag för att orientera sig, men de grundläggande tekniker som vi kommer gå igenom under kursen brukar fungera ungefär likadant oberoende av vilket program man använder. Under kursens gång rekommenderas dock att ni använder Illustrator och Photoshop. Här är ändå länkar till några av de bästa gratis-alternativen.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU