RIA-utveckling med Javascript – Steg 2

Steg 2 i kursen RIA-utveckling med javascript behandlar utvecklingsmiljön och där till relaterade verktyg.

Skrivmiljö

När jag tidigare utvecklat har jag inte haft en speciell setup för Javascript utan jag har varierat editor efter humör. Oftast är det Visual Studio, Dreamweaver eller Notepad++ som stått för sällskapet men planen nu är att hitta en miljö som jag känner mig mer bekväm med och som har stöd för externa bibliotek så som jQuery samt en välbyggd intellisense (kör stenhårt på Microsofts ord för “automatifyllnad”, om någon kan ett bra svenskt ord så upplys mig gärna). Jag tycker att intellisense ofta är nödvändig för att man ska vara effektiv i sitt utvecklande.
Valet av utvecklingsmiljö för denna kurs har därför fallit på Aptana. Plug-in som installerades direkt var jQuery-plugin samt stöd för GIT, dock verkar det senare enligt supportforum vara något skakigt och många uppmaningar om att istället köra med GIT kommandotolksbaserat förekommer.

Testverktyg

Firebug är en kär gammal vän som säkert kommer att få jobba en hel del i denna kurs. Jag har även installerat plugin för jQuery-stöd samt färgkodningsstöd till FireBug för att göra livet lite lättare.

Kodmiljö

Kod lever bra och frodas i många fall på den lokala hårddisken, problem uppkommer dock när något inträffar med denna kod. Kod kan raderas av misstag, kod skrivas över och hårddiskar kan krascha. Då är det en bra idé att ha sin kod säkert lagrad i en versionshanterare. Jag har tidigare kört med CVS (längesedan) samt SVN (mer nyligen) och i kursen är nu siktet inställt på GIT via Github. Jag har inte tidigare testat GIT men jag har sett och hört GIT nämnas mer och mer de senaste åren så det ska bli spännande att tillfälle att få kika närmre på det.

För dokument som inte lämpar sig för versionshantering i GIT så kommer dropbox att användas.

Applikationen

Jag, som många andra, blir tvungen att ändra mitt val av applikation som ska skapas. För enkelhetens skull kommer jag att nöja mig med att återuppliva fönsterhanteraren PWD som vi kör i kursen webbteknik 1. För min egen pedagogiks skull vore det ytterst intressant att få känna på hur den uppgiften skulle gå att lösa med tanke på enhetstester, arvsmodeller, plugin, dokumentation med mera. Förhoppningsvis kommer jag även på detta sätt kunna föra ner mycket erfarenhet i grundkursen.

Kommentera