Ny student 2014

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Utvecklare av digitala tjänster 120hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Leitet och är programansvarig för programmet. Jag tillsammans med ett stort antal lärare vill hälsa dig välkommen till två eller tre riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På dessa sidor försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du ställa dem här som kommentarer alternativt maila, ringa eller kontakta mig på Twitter.

Utbildningen startar den 1 september (klockan 09.15) med välkomst i Kalmar, jag räknar med att du som läser utbildningen är på plats då.

Programstart

Måndagen den 1 september, kl 09.15-10.15
På plats: Sal Kalmarsund (Brofästet Hotell & Konferens, Kalmar Nyckel, Vänster vid huvudingång)
Går även att följa via https://connect.sunet.se/kalmarsund/ om du inte kan delta denna dag.

Introduktion, eller så kallad “Nollning”

För att få dig att trivas lite extra så kommer vår studentförening att anordna en introduktion under en vecka för dig och dina kurskamrater. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar redan veckan innan uppropet. Mer information om detta har du fått från/hittar du på studentföreningen SPIIK. Observera att denna introduktion börjar redan veckan innan programstart.

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:

Schema för Utvecklare av digitala tjänster

Observera att det i schemat finns en gruppindelning D och E. Du som student väljer själv vilka laborationsgrupper du vill vara med i (D eller E). Du kommer att få mer information om detta under första dagens introduktion.

Hitta hit

Jag har sammanställt en enkel karta över Kalmar Nyckel som är den byggnad i vilken vår utbildning är lokaliserad.

Datorkonto

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt datorkonto. Med hjälp av kontot så kan du bland annat:

  • Få tillgång till programhemsidan och kurshemsidorna på vilka all den information som du kommer att behöva finns samlad.
  • Få tillgång till ett mailkonto som används för att göra viktiga utskick till dig.
  • Logga in mot det virtuella klassrummet för att arbeta med speciella programvaror.
  • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Här hittar du instruktioner för hur du hämtar ut ditt datorkonto. Har du möjlighet så försök ordna ditt datorkonto redan innan uppropet.

Kurslitteratur

Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.

De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Webbteknisk introduktion” samt “Inledande programmering med C#“. C#-kursen är den enda av kurserna som har obligatorisk litteratur och vi rekommenderar att du beställer den så fort som möjligt så du har den tillgänglig vid kursstart.

Webbteknisk introduktion:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här.

Frågor kring denna kurs besvaras av mig, Johan Leitet.

Inledande programmering med C#:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här.

Frågor kring kursen Inledande programmering med C# och dess litteratur besvaras av Mats Loock

Hur ska jag förbereda mig?

Bästa sättet att förbereda sig inför utbildningen är att vila upp sig över sommaren för att sedan börja titta på kursernas webbplatser.

På kursernas webbplatser kommer du att hitta information om hur du på bästa sätt kan förbereda dig för respektive kurs.
Känner du dig otålig och kanske osäker på om du valt rätt så kan det vara en god idé att titta på någon av de MOOC-kurser som ges inom datavetenskap. Dessa kurser ger en introduktion till ämnet (computer science) och går igenom lite grundläggande programmering. Mycket kommer vi givetvis att repetera, men tidigare studenter har vittnat om att de tycker att dessa kurser gett dem en extra bra start på utbildningen. Återigen är det inget krav att titta igenom dessa utan se det som avancerad sommarlektyr om du är ivrig att komma igång.
Förslag på kurser att läsa:
En MOOC (Massive Open Online Course) är kurser från Universitet runt om i världen som ges helt öppet och fritt. Du går igenom kurserna självständigt genom tillhandahållet material och självrättande quizz. I vissa fall skickar man in uppgifter som andra studenter rättar. MOOCS är normalt sett helt gratis och öppna för vem som helst att läsa men på vissa kurser kan avgifter förekomma.

Var kan jag få svar på frågor?

Det går bra att skicka frågor på mail eller ställa frågor via Twitter. Jag försöker svara så gott jag kan från hängmattan under semestern!

Återigen, Välkommen till två spännande och intressanta år!

/Johan Leitet (johan.leitet@lnu.se, @leitet)

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU