Examination

Efter kursens avslutande inlämning så påbörjas examinationen. Vi kommer då att titta på och testa slutprodukten och den dokumentation som har producerats under projektet. Vi kommer att titta på bland annat:

Är alla obligatoriska moment genomförda med godkänt resultat?
Fungerar slutprodukten som man kan förvänta sig?
Fungerar slutproduktens felhantering?
Hur komplex är slutprodukten?
Hur omfattande är slutprodukten?
Vilken kvalité har implementation och lösningar?
Hur har budget efterlevts?
Vilken kvalité har kravdokumentationen?
Vilken kvalité har testdokumentationen?
Vilken kvalité har projekthanteringsdokumentationen?
Hur har dokumentationen förändrats under projektets gång?
Hur väl har processen efterlevts?

Typiskt tar examinationen ganska långt tid då den är mycket omfattande och krävande.

Använda någon annans implementation – Vilseledande vid examination

Det är extra viktigt att du separerad din egna implementation med användandet av ev. ramverk, kodsnuttar, bilder, kod från tutorials etc. så att vi kan veta vad du respektive någon annan har gjort. Har du problem med detta så kontakta din handledare kring hur du skall göra. Du måste även följa de licenser som den kod du använder är släppt under. Ditt projekt måste också innehålla en betydande mängd extra funktionalitet som du själv har implementerat för att uppnå betyg 3.

Att kopiera implementation och presentera denna som sin egen vid examination betraktas som försök till vilseledande vid examination. Detta kommer att anmälas till skolans disciplinnämnd.

Komplettering

Om man blir underkänd på sitt projekt men ligger någorlunda nära ett godkänt resultat (det kanske finns någon allvarlig bugg i systemet, eller någon del i dokumentationen som behöver åtgärdas) så kan man få en kompletteringsuppgift. Man får då en viss tid på sig att arbeta med kompletteringen för att kunna få ett godkänt resultat. Efter inlämning så kontrollerar vi att kompletteringen är gjord till en godkänd nivå och man kan få ett godkänt betyg på kursen. Vad som är viktigt är att produkten i sin helhet fortfarande fungerar. Har man t.ex. fått i komplettering att lägga till något eller att åtgärda en eller flera buggar så är det viktigt att man inte omedvetet har sönder någon annan del av systemet. Mjukvara är mycket komplext och oväntade problem dyker ofta upp i dessa situationer.

Missar man sin komplettering så får man istället omexaminera.

Omexamination

Vid omexamination så skall en större del av kursen genomföras igen. Detta kan ske på två sätt antingen bygger man ut ett befintligt projekt eller så gör man ett helt nytt projekt.

Om man fortsätta arbeta med ett befintligt projekt är det frågan om att lägga till ett antal funktioner med en ny projektbudget så att man kommer upp till en godkänd omfattning för kursen. Kanske har man blivit sjuk eller av någon annan anledning inte kunnat jobba färdigt i kursen och man har så att säga ett stort antal “timmar kvar” i sin budget. Tillsammans med examinator tas en plan för omexaminationen fram och den genomförs på samma sätt som kursen i stort; genom ett antal iterationer.

Har man en applikation med allvarliga buggar som man inte har lyckats lösa så är det oftast bättre att börja om med ett nytt projekt. Den implementation man gjort är helt enkelt för dålig för att tåla underhåll och risken är stor att man har sönder mer och mer ju mer man lägger till i sin applikation och man kommer aldrig komma fram till ett godkänt resultat. Tillsammans med examinator tas en plan för omexaminationen fram och den genomförs på samma sätt som kursen i stort; genom ett antal iterationer.

Typiskt erbjuds omexamination över sommaren med deadline i första veckan under läsperiod 3 (höstterminens start), samt som ett projekt på kvartsfart under hela läsperiod 3 med deadline i början av vårterminen. Efter detta erbjuds omexamination i samband med ordinarie kurs (lp4). Under omexamination är tillgång på gruppkamrater och handledning starkt begränsad.

Gå om kursen

Ett alternativ är också att “gå om kursen”, det vill säga man följer kursen under ordinarie kurstillfälle. Detta kan man endast göra i mån av plats. Man gör då ett nytt projekt och arbetar i samma takt som sina kurskamrater. Fördelen med att gå om kursen är att man får gruppkamrater att bolla med och schemalagd handledning etc. För att kunna registrera sig på kursen så får man kontakta en studieadministratör.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU