Flabb – Illustrator II

Översikt

Detta är den andra Flabben på kursen. Flabben sänds live via Adobe Connect, men kan också gås igenom i efterhand genom att följa instruktionerna på denna sida.

Livesändning – Följer du Flabben live så ska du ha igång Adobe Connect hela tiden, men du kommer tillbringa större delen av tiden med att titta på inspelat material och att jobba med uppgifter. Ungefärliga tider för varje moment finns angivna nedan.

Övningsuppgifter – Varje moment har ett antal uppgifter knutna till sig så att du direkt få pröva på de verktyg som demonstreras i de inspelade föreläsningsavsnitten. Det gör inget om du inte hinner färdigt med alla uppgifterna (dessa övningsuppgifter redovisas ej), men gå gärna tillbaka och slutför dem i efterhand i så fall. Det är nyttigt att pröva på – och öva på – verktygen var för sig innan man ger sig på laborationsuppgifterna.

Denna Flabb är indelad i följande moment:

  • Moment 1: Rita från skiss
  • Moment 2: Rita upp ett tangentbord
  • Moment 3: Brushes och specialeffekter
  • Moment 4: Opacity mask och clipping mask

Moment 1: Rita från skiss

I detta avsnitt demonstrerar hur man kan skapa grafik utifrån en ritad skiss. Nedan följer en lista på de verktyg som används.

  • Rita med pen tool och modifiera kontrollpunkter med direct selection tool
  • Gradient fill – linear och radial
  • Rundning av hörn

Instruktioner: Börja med att titta på den inspelade föreläsningen. Ladda sedan ned uppgiftsfilen och arbeta med uppgifterna som du finner där. Kör du fast eller vill kolla om du har använt teknikerna rätt, så kan du använda facit-filmen som demonstrerar hur man kan lösa uppgifterna.

Moment 2: Rita upp ett tangentbord

I detta avsnitt lär du dig hantera Blend tool och lär dig att skapa ett tangentbord genom att skapa ett antal kopior av en tangent och modifiera dem. Du får också lära dig hur distort tool kan användas för att skapa perspektiv på ett grupperat objekt.

  • Blend tool
  • Kopiering och modifikation av objekt
  • Distort tool för att skapa perspektiv

Börja med att titta på det inspelade avsnittet och arbeta sedan med uppgifterna i uppgiftsfilen. Använd facit-filmen om du kör fast eller för att kontrollera din teknik.

Moment 3: Brushes och specialeffekter

Demonstration av hur man kan använda brushes för att skapa specialeffekter och hur man gör för att skapa en egen brush. Visar också hur man kan skapa specialeffekter genom att använda warp tools.

  • Brushes
  • Att skapa en egen artbrush
  • Att använda warp tools för att skapa specialeffekter

Börja med att titta på det inspelade avsnittet och arbeta sedan med uppgifterna i uppgiftsfilen. Använd facit-filmen om du kör fast eller för att kontrollera din teknik.

Moment 4: Opacity mask och clipping mask

Visar hur man gör för att skapa opacity masks som man använder för att förändra genomskinligheten på andra objekt – kan t ex användas för att skapa realistiska highlights. Vi tittar också på hur man skapar en clipping mask som används för att dölja delar av ett annat objekt – t ex av en bild. Opacity masks och clipping masks liknar varandra i och med att de båda handlar om att dölja delar av ett annat objekt, opacity mask ger mjuka övergångar mellan synligt och osynligt. Clipping mask ger en skarp kant.

  • Opacity mask
  • Clipping mask

Börja med att titta på det inspelade avsnittet och arbeta sedan med uppgifterna i uppgiftsfilen. Använd facit-filmen om du kör fast eller för att kontrollera din teknik.

Material

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU