Steg för steg

OBS! Denna sida är under arbete, varför vissa felaktigheter kan förekomma OBS!

Nedan finns samlat i vilken ordning och när olika moment i kursen bör genomföras. Nedanstående är enbart ett förslag, men om du följer tidsplaneringen så är dina chanser till ett bra examensarbete större.

Innan examensarbetet startar

Börja så tidigt som möjligt med att hitta ett eget uppsatsämne. Det är också möjligt att via samarbete med en extern partner (företag eller offentlig aktör) hitta intressanta ämnesförslag som leder till kunskaper som både du och företaget kan ha stor glädje av. Viktigt att tänka på vid samarbete med externa partners är att du tidigt i diskussionerna involverar din handledare i diskussionerna för att få hjälp med att vinkla ämnesförslaget på ett sådant sätt att både akademi och näringsliv blir nöjda. För att få några idéer på vad man kan skriva om kan man titta på gamla exjobb som du hittar via bibliotekets hemsida, Söka uppsatser & examensarbeten.

Vad ska man tänka på när man hittar ämne och hur går man till väga:

  1. Välj något ämne som intresserar dig utifrån det riktlinjer som gavs vid första föreläsningen (Föreläsning 1 – Ämnesförslag).
  2. Fundera på varför just detta är intressant? Kommer någon att kunna dra nytta av ert arbete när det är klart?
  3. Kontrollera vad som har skrivits om ämnet tidigare, på bibliotekets hemsidan din många bra databaser för att hitta detta. Nedan så finns de databaser som passar vårt ämne bäst (OBS! Sitter du uppkopplad utanför LNUs nätverk möts du av en inloggningsfönster. Ditt vanliga användarnamn och lösenord för LNUs nätverket gäller även här):
  4. Om det redan skrivits mycket om ditt tänkta ämne, försök hitta en ny aspekt som inte undersökts. Om ni inte hittar något ny aspekt man kan undersöka inom ämnet så försök hitta ett annat intressant område.

Ämnesförslag

När ni väl funnit ett lämpligt ämne ska ni skriva ett ämnesförslag enligt de instruktioner som gavs vid Föreläsning 1 – Ämnesförlag. För att underlätta ytterligare har en mall med instruktioner tagits fram. Du hittar mallen här.

Detta dokument ska skickas in till Patrik Brandt senast den 28/3 kl. 13.00.

Er beskrivning av ämnesförslag kommer används av handledare och programansvarig för att bedöma rimligheten och omfånget av ett möjligt examensarbetet.

På fredag den 30/3 kommer involverade lärare att gå igenom era ämnesförslag och en handledare kommer att utses för ert examensarbete. Efter detta möte kommer ni att få ett mail med denna information och bör då så snart som möjligt boka en tid med er handledare.

Vid ert första möte med handledaren kommer han gå igenom hur framtida möte och inlämningar ska gå till och ni kommer att tillsammans fylla i blanketten “Registrering av examensarbete”. Blanketten ska skrivas under av er handledare. Handledaren lämnar därefter blanketten till programansvarig för underskrift och som i sin tur lämnar den vidare till expeditionen för registrering i LADOK. Ni blir då registrerad på kursen.

Arbetets gång

Under arbetets gång är det viktigt att du kontinuerligt stämmer av med din handledare. Se även till att börja skriva på rapporten redan i ett tidigt stadie. Till er hjälp finns dokumentet “Examensarbetets olika delar” att hämta här. Dokumentet beskriver en “typisk” uppsats olika delar. Se beskrivningen som ett exempel, då dispositionen kan variera.

Mittseminarie

I mitten av kursen hålls ett seminarium där ni gör en presentation av arbetets status samt en redogörelse för kommande arbete. Presentationen hålls vanligtvis för alla i kursen involverade handledare samt examinatorn. Detta är ett led i betygssättningen av arbetet och bör vara en viktig milstolpe i er planering. Här görs även en bedömning av ert arbete i förhållande till tidsplanen för kursen.

Redovisning och slutseminarie

Under läsperiodens sista vecka kommer arbetet att redovisas muntligen under ett slutseminarie. Presentationen kommer att utföras av opponenterna. Efter opponenternas presentation av ert arbete kommer en diskussion mellan opponent, författare och examinator att ske. För att opponenterna samt examinator ska ha en möjlighet att utföra sitt jobb på bästa möjliga sätt är det viktigt att rapporten är färdigskriven och inlämnad senast EN vecka innan redovisningen. Trots att ska rapporten vara färdigskriven vid redovisningstillfället kan justeringar behöva göras efter redovisningen.

Det är handledaren som bedömer om arbetet är redo att redovisas vid ett slutseminariet. Om så är fallet anmäler handledaren detta till examinatorn.

Det är examinatorn som avgör om ert arbete kan anses vara godkänt eller vad som eventuellt behöver förändras för att ett godkänt resultat ska uppnås.

För att få godkänt på kursen krävs det även att du varit närvarande vid minst två (2) tidigare examensarbetesredovisningar.

Godkännande

Innan ni kan på börja detta steg måste examinatorn godkänt ert arbete, för att sedan få ut betyget måste ni följa listan nedan.

  1. Registrera arbetet i DiVA.

    Uppsatsnivå för B-arbete: Självständigt arbete på grundnivå (högskoleexamen)
    Uppsatsnivå för C-arbete: Självständigt arbete på grundnivå (kandidatexamen)

  2. Läs instruktionerna under länken “Instruktioner för studenter”.
  3. Publicera er uppsats enligt instruktioner
  4. Notera det unika nummer, URI, som du får när du registrerar arbetet.
  5. Till sist skall du fylla i blanketten “Godkännande av examensarbete” och lämna den för attestering till examinator.
    I detta dokument ska ni fylla i det unika nummer (URI) ni fick vid registreringen av er uppsats i DiVA-databasen.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU