Val av projektuppgifter – temp

Här kan du läsa om de olika projektuppgifter som du kan välja mellan och här gör du ditt val av projektuppgift.

Du ska ha gjort ditt valet innan workshopen onsdag 19 november.

Det finns 10 stycken projektuppgifter. För varje uppgift finns tre platser. Välj projekt nedan och klicka på registrera. Notera att ni kommer att arbeta med projektuppgifterna individuellt och ni kommer inte att samarbeta med de andra som valt samma uppgift.

Projektuppgift
  • AngryNote - Arga lappen på nätet -1 platser kvar av 3
  • Knowr – vad händer på nätet? 0 platser kvar av 3
  • SurfLikeSteve - vart surfar olika sorters Steve? 2 platser kvar av 3
  • Linkr – extralänkar och semantiska nätverk 1 platser kvar av 3
  • LiveCommentary – titta på TV tillsammans 1 platser kvar av 3
  • Remindr – påminnelser kopplade till plats och tid -1 platser kvar av 3
  • SnapFace – snapchat för nätet 0 platser kvar av 3
  • TreasureTrail – skattjakt på nätet 0 platser kvar av 3
  • WordCop – den saknade funktionen för ordpolisen och rättstavningsevangelisten 0 platser kvar av 3
  • Votr – omröstning varsomhelst, närsomhelst, hursomhelst 0 platser kvar av 3

Uppgiftsbeskrivningarna

AngryNote – Arga lappen på nätet

Arga lappar brukar sättas upp i tvättstugor och trappuppgångar för att klaga på grannar som inte sköter sig. På nätet använder man Flashback istället. Skulle det inte vara bra om man kunde sätta upp arga lappen på rätt ställe. Tejpa fast den i pannan på politikerns som sagt nåt dumt (och även om den faktiska pannan varit bäst får bilden på partiets hemsida duga), lägga in den på bloggen för den där fotbollsspelaren som schabblade bort cup-avancemanget med sin missade straffspark eller varför inte just på bostadsrättsföreningens hemsida för att klaga på städningen i tvättstugan. Det kan ju vara användbart att kunna klistra upp lappar av andra anledningar än att man är arg, men här ska du hjälpa den arge att få bästa möjliga uttryck för sin ilska – fast på ett roligt sätt. Det får inte vara en hat-tjänst eller mobbing-tjänst, utan utforma tjänsten med humor och satir i åtanke – hur kan man få den uppblåste deckarförfattaren att komma ned på jorden eller åtminstone ett par snäpp närmare atmosfären. Fundera på hur det ska gå till att lägga till en arg lapp. Fundera på hur den kan utformas och vilka olika möjligheter ska finnas att modifiera den – skriva in text, välja formattering, lägga till bilder etc. Och kanske behöver det inte vara en lapp – kan det kanske vara en symbol eller animering som förtydligar budskapet man vill förmedla förmedla, t ex hål i huvudet, veckans kalkon, clownnäsa eller en hitler-mustasch. Kom ihåg att det ska vara argt, men kul.

Knowr – vad händer på nätet?

För sidor som stödjer det så är rss-flöden ett effektivt sätt att hålla reda på när det händer nåt. Men vore det inte smidigt om du själv kan bestämma vilken typ av förändringar som du vill hålla reda på? Utforma en tjänst för det sociala lagret som gör det möjligt för användaren att välja ut vad han/hon vill hålla koll på. Det skulle t ex kunna vara ett siffervärde som ändras eller en text ändras eller att en sökterm dyker upp på sidan. Och när det sker skickas ett meddelande (e-post/sms/IM/tweet). Fundera på vilken typ av förändringar som kan vara intressant att övervaka och hur man kan göra det lätt för användaren att välja ut det man vill hålla koll på. För siffervärden kanske man vill få ett meddelande när temperaturen går över ett visst värde eller när en börskurs sjunker. För textinnehåll så kan det vara att man jämför med förbestämda värden (soligt/molnigt/regnigt) eller om en viss text (Zlatan) finns med på en sida eller avsnitt. Extra intressant blir det om man kopplar ihop flera sådana här övervakningar till varandra. Då kan man mäta saker som det kommer vara soligt imorgon, det är standup i parken och de har extrapris på glass i kiosken. Fundera på hur gränssnittet kan utformas för att göra det enkelt för användare att skapa övervakningar och också kopplingar mellan övervakningar som blir en sorts enkel logisk programmering – if this then that. Fundera på vilken typ av övervakningar kan vara nyttiga, intressanta eller kul. Skulle man kunna erbjuda ett bibliotek med färdiga mallar som man kan modifiera för att göra den enklare att lägga till vissa vanliga typer av övervakningar. Fundera också på hur du kan förstärka det sociala inslaget – kan man skapa övervakningar för en grupp eller kan man kanske haka på andra övervakningar, alltså att man kan publicera dem på något sätt och andra kan välja att lägga till sig på listan på vem som får ett meddelande.

SurfLikeSteve – vart surfar olika sorters Steve?

Det här är en tjänst för den som undrar var andra personer tar vägen på webben. Skulle det inte vara kul att veta när du besöker en sida vilka länkar som andra personer har klickat på. Eller kanske du vill veta vilken länk som personer av en viss typ, t ex med IQ över 140 poäng, eller som hejar på Bajen klickade på  (och då menar jag inte att det finns ett motsatsförhållande mellan de två exemplen :-) ). En sådan här tjänst skulle kunna användas för att ställa in vilken typ av person man vill eller behöver vara för tillfället – och att man då följer länkar som passar med den profilen. Det kan presenteras som en profil eller att man väljer en person som man vill vara som – känner du dig (eller vill känna dig som) Stephen Hawking eller Steven Seagal eller någon annan Steve idag? Fundera på hur valmöjligheter kan presenteras – vilka enskilda personer har besökt den här sidan och vilka länkar följde de? Eller om man vill följa en person eller profil, hur väljer man vem man vill följa eller vara som? Fundera också på hur man kan samla in den typ av information om surfbeteenden och profil som behövs för att tjänsten ska fungera. Bekymra dig inte över svårigheterna att få med just kändisarna på spåret (vi räknar att de flockas till tjänsten), men du kan fundera på hur du skulle kunna uppmuntra och motivera så många användare som möjligt att bidra med sina surfmönster – t ex att för att se andras sökmönster så behöver man bidra med sina egna.

Linkr – extralänkar och semantiska nätverk

Länkar utgör livsblodet för nätet – inga länkar ingen webb. Men tänker du inte ibland att det saknas länkar och kopplingar som borde finnas där. Utforma en applikation som gör det möjligt att koppla ihop saker med andra saker. Det skulle kunna vara en artikel med en annan artikel som handlar om samma sak eller en bild med en annan bild som har samma motiv eller två saker som bara har något typ av semantisk koppling (t ex mjölk och Ballerina-kex). Det skulle göra det möjligt att hitta kopplingar mellan saker där alla, inte bara sajtägaren, kan vara med och påverka vad som länkas samman och man kan skapa en webb ovanpå webben som erbjuder alternativa och rikare surfalternativ än annars är möjligt. Fundera på hur länkarna ska utformas och hur länkningen genomförs. Ska det vara att man markerar en text eller bild och anger en eller flera länkar till en annan sida eller del av en sida, eller kan man använda en indirekt typ av semantisk sammanlänkning där man beskriver objektet t ex med sökord/taggar och sedan att semantiskt länkade saker söks fram med hjälp av en sökmotor? Viktigt är att inte tänka för smått – en tjänst som den här kan handla om att lägga till enstaka länkar här och där som länkar vidare till relaterad information, men potentialen finns att det kan användas till att skapa ett massivt extra/alternativt lager av länkningar från resurs till resurs som i antal länkar snabbt skulle kunna växa sig större än webben självt i antal kopplingar. Så tänk på att din applikation behöver kunna hantera den här typen av uppskalning av funktionaliteten.

LiveCommentary – titta på TV tillsammans

På webben samsas alltfler typer av medieformer. Video har numera en given plats i nätsfären med katter som spelar piano och skatare som trillar på näsan, men det blir också allt vanligare olika typer av live-event som streamas ut på nätet. Många streamingtjänster har någon typ av kommenterings- och/eller chatmöjligheter där de som tittar samtidigt kan kommunicera med varandra, alternativt med den som streamar ut. Andra gånger saknas sådan tillbakakopplingsmöjlighet och hursomhelst ser det olika ut på varje ställe. Utforma en tjänst för det sociala lagret som låter publiken kommunicera med varandra. Fundera på vilka typ av kommunikationsformer som kan vara lämpliga när det ska användas som ett komplement till livesändning av video. Ska man t ex kunna knyta kommentarer till en viss plats i tidslinjen och/eller en viss position på skärmen ska man kunna interagera med publiken? Du kanske behöver byta ut de uppspelningskontroller som finns med dina egna för att anpassa funktionaliteten så att den passar de funktioner som du tar fram – det sociala lagret gör det möjligt att inte bara lägga till funktionalitet utan också att ta bort eller byta ut befintlig funktionalitet. Fundera på i vilka sammanhang som Live är viktigt. TV-tittande blir mindre och mindre linjärt och tablåstyrt, men för vissa typer av evenemang som sportevenemang, nyhetsförmedling, melodifestivalen och Apples produktsläpp är Live fortfarande är viktigt.

Remindr – påminnelser kopplade till plats och tid

Visst skulle vara smidigt om man kunde koppla påminnelser till platser i sin kalender, t ex så att man får en påminnelse när jag går förbi mataffären om att vi har slut på mjölk. Kan det vara användbart att ha sådan funktionalitet på nätet – alltså att man lägger in påminnelser kopplat till plats? När jag besöker en sajt, typ av sajt eller en viss sida så aktiveras en påminnelse om något kopplat till denna plats. Jag kanske vill ha en påminnelse om att boka tid för byte till vinterdäck när jag går in på däckfirmans sida, men bara om det är mellan oktober och november. Det behöver inte vara att man måste besöka sidan för att få notifikationen. Påminnelserna kanske kan visas som ett extra fönster när man använder sin vanliga sökmotor eller liknande så att man inte behöver rusa runt på alla möjliga sajter bara för att kolla om man kanske lagt till en påminnelse just där. Fundera på det ska gå till att lägga till en platsbunden påminnelse – ska den vara knuten till en viss sida, en viss sajt eller kanske en viss typ av sajt (t ex nyhetssajt, bokhandel) – eller ska den till och med vara knuten till en viss del av en sida – och att den aktiveras först när den är synlig på skärmen (skrollning). Fundera också på hur påminnelsen ska visas – kanske ska den kopplas till något särskilt innehåll på sidan – och hur den fångar användarens uppmärksamhet (ljud/rörelse/extern kanal som e-post/sms). Fundera  på hur du kan förstärka det sociala inslaget i tjänsten. Den här typen av tjänst blir t ex mycket mer intressant och mycket mer användbar om man kan skapa påminnelser åt varandra. Det kanske är läraren på kursen som lägger till en påminnelse om deadline för inlämning av uppgift på måndag som aktiveras när du går in på kurshemsidan. Studenten skulle då prenumera på påminnelser kopplade till kursen. Och kanske vill din mamma påminna om att Pappa gärna skulle vilja läsa den nya Björn Hellberg deckaren och det är ju snart fars dag. Påminnelsen aktiveras när du går in på farmville för att spendera det sista som är kvar av månadens studiemedel.

SnapFace – snapchat för nätet

Vilken min passar för att uttrycka hur jag känner för den här sajten, sidan, bilden eller texten? Utforma ett verktyg där användaren kan använda webcam eller mobilens kamera för att ta en bild – en snapshot – för att uttrycka hur man känner för de man sett. Bilden knyts till resursen (sajt, sida, bild, text) och kan ses av andra som har tjänsten aktiverad. Fundera på hur bilderna ska visas, kanske som en ikon som man kan expandera för att visa bilden/bilderna, i ett sidofönster, som en overlay eller något annat och hur visningsform kanske behöver anpassas beroende på vilken typ av resurs den är knuten till. Fundera på hur det ska se ut om flera snapshots är kopplade till samma resurs, t ex till en bild. Kanske ska en ny snapshot ses som en kommentar till en annan snapshot istället för originalresursen – hur kan den typen av relation illustreras? Kanske man ska kunna lägga till en text eller pratbubbla eller annan typ av grafik som läggs ovanpå bilden. Man kanske skulle kunna ha en specialfunktion som tar en bild i sekunden/minuten medan man använder en sida eller besöker en sajt som man då kan visa i sekvens och koppla till den sida/del av sida som man besökte då bilden togs eller till den plats som markören var på för tillfället. Fundera på hur du kan förstärka det sociala samspelet mellan användarna för en sådan tjänst – hur kan du hjälpa dem att upptäcka varandras snaphots, ska det vara uppdelat i intresseområde eller ska vänlistor, communities  användas för att sprida snapsen? Ska man kanske kunna begränsa tillgång till varje snap så att man kan välja vem som får se den och vem som inte får se den?

TreasureTrail – skattjakt på nätet

Skattjakt är en aktivitet som uppskattas av både vuxna och barn. Utforma en tjänst för det sociala lagret som gör det möjligt att skapa och genomföra skattjakter på nätet. Det behöver finnas funktioner för att både skapa och genomföra skattjakter. Fundera på vad skatterna kan bestå av och hur de ska placeras eller bäddas in på webbsidor. Fundera också på hur ledtrådarna, spåren eller skattkartan som hjälper skattletaren att hitta rätt ska utformas och vilket syfte de/den har – ska det t ex vara en utmaning att hitta rätt eller handlar det om att följa en förbestämd rutt. Målgrupp är lärare och elever på grundskolenivå. Läraren vill skapa en rolig och lärorik övning för sina elever och skapar en skattjakt för sina elever som läser om franska revolutionen, utvandringen till USA, andragradsekvationer eller något annat kul :-) Fundera på hur de sociala dimensionerna kan förstärkas – kan man få eleverna att samarbeta på något sätt eller kan man förstärka tävlingsmomentet genom att synliggöra var de andra eleverna är – på samma sida, just lämnat aktuell sida (vilken typ av spår skulle de kunna lämna för att man ska kunna se det) eller om de flåsar i nacken (och hur kan det illustreras). Eller kanske tävlar/ samarbetar man med elever från en annan klass, varför inte klass från andra sidan jorden och att skattjakten handlar om att lära sig mer om det andra landet. Fundera också på hur skatterna kan utformas för att göra jakten till en inlärningsupplevelse, t ex att de behöver använda sig av material som de hittar på sidorna för att hitta eller låsa upp skatten.

WordCop – den saknade funktionen för ordpolisen och rättstavningsevangelisten

Är du en sån person som irriterar dig på det ”dåliga” språket på nätet – fullt med felstavningar, sammanblandade subjekt- och objektsformer och varför kan inte folk lära sig skillnaden på före och innan (”…och jag bryr mig inte om att svenska akademin har vikit ned sig i frågan – skandal!”). Skulle det då inte vara bra om man kunde gå in och rätta till det som är fel. Detta för att bespara andra språkkänsliga individer obehaget att tvingas se språkets förfall. Eller kanske motivationen handlar mest om att lära den språkslarvige en läxa – ”…att De inte skäms!”, eller kanske lite mer konstruktivt: ”Gör inte om det där!” :-) Det behöver givetvis inte vara så att du själv har den här inställningen, men din uppgift är att skapa ett verktyg som gör det möjligt för språkpoliser att uttrycka sin personlighet. Fundera på hur en sådan tjänst kan utformas – hur gör man en rättning – byter man ut det felaktiga eller ska det läggas om en annotering (tillägg) eller något annat. Och hur visar man rättningen/annoteringen för någon annan. Och vem är denna andra person – är det en annan ordpolis eller är det kanske textförfattaren själv för att de ska kunna rätta till felet. Kanske kan en sajtägare utfästa belöningar för funna fel och kan använda systemet som ett smidigt sätt att få hjälp med korrektursläsning av sitt innehåll – 0.00001 bitcoin per rättning! Fundera också på sociala aspekter – hur kan wordcops hjälpa andra wordcops att hitta de värsta, roligaste, konstigaste eller kanske klurigaste grejerna som man hittat på nätet? Kanske ska varje sida eller sajt ges en rating som visar hur välstavad och språkligt korrekt, alternativt felstavad och språkligt korrupt den är. Kanske ska man också hjälpa wordcops att hitta nya jaktmarker genom att visa vilka sajter/sidor som har civiliserats och vilka som ännu tillhör vildmarken.

Votr – omröstning varsomhelst, närsomhelst, hursomhelst

Det finns många sätt att rösta på saker på webben – det finns saker som likes, plus/minus, upvote/downvote, kommentarsfält och Clout-score. Det finns också dedikerade sajter bedöma vad som är bra och dåligt, som t ex ePinions och HotOrNot. Men visst skulle det vara bra om man kunde köra igång en omröstning varsomhelst och närsomhelst. Utforma en applikation som gör det möjligt att starta en omröstning kopplat till något innehåll på en sida. Detta innehåll skulle kunna vara en bild, en del av en bild, ett textavsnitt/artikel/stycke eller till och med ett enskilt ord. Röstningen kan vara snabb eller långsam, live eller asynkron (live för de som besöker sidan just nu, asynkron för framtida besökare på sidan). Man skulle kunna ha färdiga typer av omröstningar med fasta svarsalternativ, som t ex tumme upp/tumme ned, plus/minus, gillar mycket/gillar sådär/gillar inte/avskyr och liknande. Eller att man låter användaren specialanpassa röstningen (då blir det mer som en mini-enkätmotor). Fundera på vilken typ av innehåll som man kan vilja rösta om och i vilka situationer det kan vara användbart eller kul. Fundera på hur den som initierar omröstningen ska välja ut vilket innehåll omröstningen berör och vilken typ av omröstning det ska vara. Fundera på hur röstningen presenteras för de som ska rösta om de befinner sig på sidan eller hur man lockar dem till sidan om de inte är där. Fundera också på hur resultatet presenteras för de som röstat, för andra som besöker sidan i framtiden, för andra externa som kan tänkas vara intresserade av resultatet och för initiativtagaren själv.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU