Kursintroduktion

Kursen löper från vecka 4 till vecka 13. Kursintroduktionen sker måndagen den 20:e januari klockan 13.15 i sal NY227. Föreläsningen kommer förstås både att strömmas samt spelas in. Kursen innehåller ett antal föreläsningar som i huvudsak bygger på varandra. Föreläsningarna är frivilliga. Om du inte närvarar och deltar i föreläsningarna så är det din egen skyldighet att lära dig det som behandlats. Väljer du att inte närvara så kan du inte begära extra förklaringar i ämnet. Under dessa veckor kommer vi att gå igenom ett flertal saker. Nedan följer en kort sammanställning av dessa moment. För mer detaljerad information kring genomförande och annat anmodas ni titta under respektive moment till vänster.

1.1 Vecka 4-9 Lärande

Kursen är uppdelad i två huvudsakliga områden, ett “lärande” område där ni genom föreläsningar och laborationer/seminarier lär er grunderna i följande tre områden:

1.1.1 Databas, Datamodellering, MSSQL Server 2008, SQL och MySQL

Avsnittet genomförs i form av föreläsningar och laboration. I kursen ingår hur man utvecklar en databasapplikation utifrån ett tänkt verksamhetsperspektiv i ett företag fram till en slutlig produkt, en databas, som kan användas i verksamheten. Några viktiga begrepp är: objekt, relationer, nycklar, index, tabeller och attribut. Normaliseringsregler. Tabellprecisering, volymberäkning, referentiell integritet och belastningsanalys. I avsnittet behandlar vi datamodellering samt översiktligt systemutvecklingsprocessen och var i den processen som datamodellering passar in.

Vi använder boken Praktisk Datamodellering som underlag och inriktar oss på kapitel 1, 2, 3 och 4. Laborationer genomförs i datamodellering för att du ska få möjlighet att praktiskt tillämpa modelleringstekniken. Avsnittet om datamodellering ligger sedan som grund för allt ditt arbete med utveckling av databaser.

SQL, Structured Query language, är ett språk för att kommunicera med databaser. SQL finns i olika standarder och “dialekter” som vi kommer att beröra. Tillämpning av SQL sker genom att vi använder MS SQL 2008 som databas där vi också kan arbeta med ett grafiskt verktyg, SQL Server Management Studio. SQL Används genomgående för att arbeta med databaser via webbgränssnitt med det används också i andra utvecklingssammanhang. Studera rubriken Kurslitteratur avseende bok/referensmaterial.
I databasavsnittet behandlar vi också programmering i databashanterare och där tar vi upp lagrade procedurer, triggers och UDF. Vi behandlar också säkerhet där vi tar upp backup, kopiering, inloggning med roller och användare.

Sex labbar kommer du att genomföra där tre st ska redovisas enskilt och muntligt. De andra genomförs och lämnas in. En datamodelleringslabb som lämnas in via Uppladdning av filer och den andra är en labb i MySQL genomför du på egen hand (i vår miljö) och den blir då inlämnad. En labb i MySQL genomför du också på egen hand (i vår miljö) och den blir då inlämnad.

1.2 Vecka 10-12 Individuellt arbete

Målet med kursen är att du skall lära dig att hur man modellerar en databas för att komma fram till hur databasen ska se ut för en viss verksamhet. Du lär dig också hur man definierar databasen i en databashanterare dvs du lär dig att skapa egna databaser samt förstå hur en databas fungerar och är uppbyggd. I det individuella arbetet ska du tillämpa den kunskapen. Om du läser kursen som programstudent läser du en kurs parallellt med databaskursen och där får du lära dig att bygga ett grafiskt webbgränssnitt som är anslutet till din databas. I gränssnittet bygger du in funktioner för att hämta, editera, skapa och radera data (CRUD funktionalitet) via ett grafiskt gränssnitt som di själva skapar.

Ovanstående är resultatet av det andra huvudsakliga området i kursen, det individuella arbetet. Utifrån de kunskaper som ni tilldragit er kring datamodellering, databaser och SQL kommer du att individuellt sätta dessa på prov genom att skapa ett grafiskt gränssnitt utifrån en egenhändigt framtagen databas.

Notera att vi i några av kursmomenten även kommer att så smått påbörja arbetet med det individuella arbetet redan tidigare, till exempel framtagande av problembeskrivning och AKS.

1.3 Vecka 13 Examination

Examinationen sker i slutet av vecka 12 och vecka 13. Examinationen är muntlig där du redovisar ditt individuella arbete tillsammans med kursansvarig och eventuellt någon annan medverkande person som tillhör kursen. Vi diskuterar genom ditt arbete och ställer naturligtvis en de frågor som har med kunskapsinnehållet i kursen att göra.

Välkommen till CoursePress

en utav Linnéuniversitets lärplattformar. Som inloggad student kan du kommunicera, hålla koll på dina kurser och mycket mer. Du som är gäst kan nå de flesta kurser och dess innehåll utan att logga in.

Läs mer lärplattformar vid Linnéuniversitetet

Studentkonto

För att logga in behöver du ett studentkonto vid Linnéuniversitet.

Läs mer om att hämta ut studentkonto

Inloggning LNU