WPTV – Tankar och funderingar

WPTV1

För några veckor sedan fick jag en idé kring att börja sända livestreamade webbsändningar en gång i veckan med ämnen relaterade till webbprogrammeringsprogrammet. Alla som tittar har möjlighet att chatta med oss direkt och vi anpassar programmet efter önskemål.

Idéen växte fram med inspiration ur en kombination av befintliga webbsändningar och bloggposter:

För några veckor sedan gjorde jag slag i saken och bjöd in en tredjeårsstudent, Erik Falk, som gäst till första testavsnittet. Utfallet av detta test var mycket positivt. Vi hade runt 70 samtidiga tittare vilket var mer än dubbelt mot vad jag förväntat mig.

Med detta initiativ hoppas jag uppnå följande:

• Öka gemenskapen bland studenterna, och kanske främst för distansstudenterna genom att de får möjlighet att vara del av något på samma villkor som campusstudenter.
  • Ökad integration mellan årskurserna samt mellan studenter och alumner.
  • Ge studenter i tidiga årskurser insikt i kommande kurser, och eventuella vidareutbildningar på avancerad nivå.
  • Vi bedriver kurser med hög kvalité, och med modern teknik. Vi behöver då visa upp detta för omvärlden.
  • Syns man inte, finns man inte. WPTV är en stor fördel ur marknadsföringssynpunkt.
  • Presumtiva studenter ges god möjlighet att få mycket och relevant information om programmet innan de söker vilket kan minimera felval.
  • Förhoppningsvis ökar allmänbildningen inom IT-området för såväl oss lärare som för de studenter som följer programmen. Vi har möjlighet att bli mer personliga och ta upp ämnen som inte täcks in av normala kurser.
  • Det är en trevlig slutpunkt på veckan!

Som det ser ut nu så kommer fler utbildningsprogram att haka på idéen och vi kan då dela upp veckorna mellan programmen så att de som är sugna på att lyssna har denna möjlighet varje vecka, med intressanta gäster och varierande ämnen. Förhoppningsvis kan detta även öka integreringen mellan våra program då de studenter som lyssnar får en naturlig insikt i andra utbildningsprogram.

Men nackdelar då? Givetvis finns sådana, och som vanligt är den stora nackdelen kostnaden. I detta fall härrör i princip hela kostnaden till arbetstid. Varje vecka så bör man nog vara beredd att avsätta cirka fem-sex timmar till den som ansvarar för sändningen, vilket givetvis omsatt i pengar ger en kostnad för varje program, men jag hoppas att man kan se nyttan i dessa investerade pengar.

Framtiden? Jag ser stora möjligheter att på sikt samarbeta med lärare och studenter inom medieproduktionsutbildningarna för att kunna genomföra än proffsigare och bättre produktioner, vilket framför allt skulle vara väldigt spännande.

Hur som helst så har reaktionerna på de första pilotavsnitten varit väldigt positiva från många olika håll vilket gör att jag tror att WPTV kommer att fortsätta existera även framöver.

Sugen på att se ett avsnitt? Jag länkar in de avsnitt som sänts här. För kommande avsnitt uppmanar jag dig att hålla koll på wptv.se eller följa @webbutvecklare på twitter.
Fredagen den 20 november klockan 13.00 kör vi avsnitt 1!

Avsnitt 0, Pilot – Entréprenörsskap med Erik Falk

Avsnitt 0.5 – Pilot 2 med Marcus Wilhelmsson

All form av feedback tages hjärtligt emot, gärna som kommentarer på detta inlägg.